BiH

Dodik će BiH držati izvan NATO-a, to pitanje se rješava u Srbiji

Saborska zastupnica Vesna Pusuć je upozorila da je BiH danas poprište hibridnog političkog nadmetanja za uticaj velikih svjetskih sila.

Vesna Pusic - Nezavisne.com

‘S tog stanovišta, Ruska Federacija direktno je protiv članstva BiH u NATO-u. Srbija tvrdi da i dalje ne ulazi u ovoj vojni savez, a dok ona ne ulazi, Republika Srpska neće dozviliti da BiH napreduje prema članstvu u NATO-u. To je, nažalost, činjenica”, konstatovala je Pusić, prenose vijesti.

Kako je naglasila, prije četiri ili pet godina bilo je vrijeme da se u BiH može nešto izvesti u pogledu članstva u Alijansi.

”Vrlo oštro sam se zalagala da se BiH omogući aktivacija MAP-a kada je to bio trenutak i kada se nešto dalo napraviti“, navela je Pusić, aktuelna zastupnica GLAS-a u Saboru i bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Prema njenoj ocjeni, danas se pitanje NATO članstva BiH rješava u Srbiji.

”Dodik je taj koji će BiH držati izvan NATO-a. To je ključna, eksplicitna politika koja će to spriječiti. U praktičnoj politici, Dodik je na sebe uzeo ulogu da BiH drži izvan članstva u ovom vojnom savezu. Ako se u Srbiji promijeni stav, to će imati posljedice za BiH. No, ukoliko se u Srbiji stav ne promijeni, ne vidim kako će BiH to savladati”, kazala je naša sagovornica.

Osvrnula se i na činjenicu da BiH još nema formiranu izvršnu vlast upravo zbog nepostojanja saglasnosti o usvajanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za aktivaciju MAP-a, poručivši da zaista ne zna kako će se ova situacija prevazići.

”Vjerovatno će se pronaći neki kompromis ili neko odgađanje, jer vlast mora funkcionisati barem u nekim segmentima. No, pitanje je kako će se ići naprijed i šta će se događati po pitanju članstva u NATO-u”, istakla je Pusić.

Ona je podsjetila da su do sada sve države istočne Evrope prvo postale članicom NATO saveza, pa onda i dijelom EU.

”Međutim, položaj NATO-a i stav američke politike danas je drugačiji nego onaj prije tri ili pet godina. Uslovi su u tom pogledu novi”, zaključila je Vesna Pušić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh