BiH

Izetbegović: “Treba nešto učiti od partizana, možda će ovu zemlju ponovo trebati braniti”

Bakir Izetbegović obratio se građanima na brdu Žuč, pvodom godišnjice pobjede jedne od najznačajnijih bitki u odbrani Sarajeva.

No image - Haber.ba

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta Bakir Izetbegović obratio se prisutnim građanima na brdu Žuč, povodom godišnjice bitke i pobjede koja je bila jedna od najznačajnijih u odbrani Sarajeva, prenosi “KliX”.
“Ne vidi se iz ove blizine veličina našeg otpora i ono što su heroji bh. heroji iznijeli u četiri godine otpora. To će tek generacije koje će se odaljiti moći da vide. Bitka za Žuč je majka svih bitki u prošlom ratu. Da nije Žuč odbranjen ne bi ni Sarajevo bilo odbranjeno, a ni BiH”, kazao je Izetbegović u obraćanju na brdu Žuč.

Podsjetio je da je u samo jednom danu na brdo Žuč znalo pasti i do 5.000 granata.

“Pofalićka bitka, bitka za Žuč i sve što je uslijedilo je poruka od čega smo mi napravljeni i šta smo u stanju organizovati, uraditi, izdržati i protiv kakve vojne sile”, poručio je Potom je napravio poređenje i spomenuo odbranu Goražda i odlazak naroda na Grebak koji je bio spas za opstanak u Goraždu i okolini.

“Treba nešto učiti ljudi od partizana, od onog bivšeg režima. Jednu noć je trajao ‘Igmanski marš’ i oni su ga 50 godina obilježavali. Koliko noći je naš narod išao do Grepka da uzme hranu i da se vrati nazad. Koliko ih je umrlo, ubijeno i koliko ih je ostalo u snijegu”, istakao je.

Najavio je da će uskoro biti usvojen i zakon o demobilisanim borcima, govoreći da se o borcima i braniteljima treba maksimalno brinuti.

Tema Izetbegovićevog govora je bilo i tužilaštvo, procesi protiv generala Armije RBiH.

“Moramo braniti borce onako kako su oni branili nas. Nismo im se odužili. Možda će ovu zemlju ponovo trebati braniti. Nemojte budućim braniocima takvu poruku poslati. Ne smijemo dopustiti d apodijele ovu zemlju, pokušat će da nas umore, stalno će da nam prave opstrukcije. Ne smijemo to dopustiti. Nikada tinta na peru političara ne smije biti teža od krvi šehida”, naglasio je Izetbegović.

Dodao je da je politika komplicirana stvar kad se “pravi država sa onima koji je ne vole”. Govorio je o Srbiji, naoružavanju, rezervnom sastavu policije i drugim aktuelnim temama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh