BiH

Sarajka izumila “dasku za toalete koja 100% uništava bakterije”, a Trebinjac “Termos-košnicu”: Inovacije nagrađene zlatom

Dok državni glasnogovornici kazuju, kako je ‘loš imidž BiH u svijetu’, dotle prešućuju činjenicu kako Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine nije u 2018. dobila niti jednu marku za ovako uspješne promocije bh. države i privrede!?

WC šolja - Depo.ba

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su šest medalja za šest inovacija, na XII međunarodnoj izložbi inovacija Intarg 2019, završenoj sinoć, u Katovicama. Izložba je održana u kulturno-sportskom centru Spodek, u kojem se upravo završava odbojkaška Liga nacija, prenosi “Depo“.

Zlatne medalje dobili su Sarajka Nađa Zubčević i Trebinjac Dragan Spaić. Nađa je premijerno predstavila ‘Antibakterijsku dasku za toalete’, inovaciju koja zamalo 100-postotno uništava bakterije! Budući da u istoj mjeri pobljšava sanitarnu sigurnost i higijenu, nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primjenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama itd.

Dragan je svoju ‘Termos-košnicu’ lansirao na svjetskom nivou prošle godine i dobio više zlatnih nego, zajedno, srebrenih i bronzanih medalja! Do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali velik interes za ovim tipom košnica.

Nagrađen je još jedan Trebinjac, plodotvorni inovator Borko Babalj, ovog puta za inovaciju koju do sada nije izlagao – ‘Biljni sok za otapanje glutena’. Ko zna koliko ljudi pati od raznih bolesti izazvanih glutenom, ali većina zna da je gluten ljepljiva masa, koja se stvara već u ustima, kada se jedu jela od žitarica. Manje je poznato da naziv potiče od istoimene latinske riječi, koja znači – ljepilo!

Srebrenu medalju dobio je i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, takođe jedan od plodotvornijih članova AIBIH, ovog puta za brzo punjenje vreća i posuda oijeskom i drugimo sitno-rasutim materijalom. Za pretpostaviti je, barem u ovo doba razornih učestalih poplava, da će se javiti interesent za proizvodnju ‘Punjača vreća za brzu zaštitu od poplava’!

Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić, iz Kladnja i Banjalučani Smail i Edin Hodžić, otac i sin. Amra je nagrađena za ‘Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje’, što dovoljno jasno govori o u/potrebi. Hodžići su predstavili ‘Plutajuću spravu za ribolov’ koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija!

Ima i sedma nagrada: dobio ju je Husein Hujić, generalni sekretar AIBIH, ‘za značajan doprinos u radu međunarodnog žirija Intarg 2019.’. S ovim sedam, povećan je na 1.618 broj priznanja koja su dobili članovi AIBIH ratne jeseni 1995, kada su prvi put svoje inovacije predstavili međunarnoj javnosti (u Briselu i Nirnbergu)!

Dok državni glasnogovornici kazuju, kako je ‘loš imidž BiH u svijetu’, dotle prešućuju činjenicu kako Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine nije u 2018. dobila niti jednu marku za ovako uspješne promocije bh. države i privrede!?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh