BiH

Wigemark: “Što prije formirati Vijeće ministara i Vladu FBiH”

Specijalni predstavnik EU za BiH Lars Gunnar Wigemark izjavio je da vlast u BiH mora što prije da bude formirana.

Lars-Gunnar Wigemark - Fena.ba

Wigemark ističe da ni za zemlju ni za građane nije dobro što vlast još nije konstituisana, te dodaje da je normalno da se u demokratskom društvu uspostavljaju koalicije, koje su apsolutna nužnost u zemljama kao što je BiH, gdje nema ni jednog političkog subjekta koji može sam formirati vlast.

Dakle, potrebna je koalicija i zato je potreban kompromis. Mi smo jasno više puta isticali svim strankama da treba da odustanu od uslovljavanja i da se fokusiraju na ono oko čega se mogu složiti – rekao je Wigemark za “Euroblic“.

On smatra bi u ovom trenutku najbolja tema za to bila evropske integracije, podsjetivši da je izašlo mišljenje Evrope komisije.

Sada je prava prilika da pokažete svoju ozbiljnost prema EU, odnosno našim zemljama članicama, koje će čitati ni razmatrati to mišljenje i na osnovu njega pripremati formalne zaključke. Te zaključke okčekujemo do kraja ove godine, možda i u septembru ili oktobru, tako da se vlasti u BiH, prije svega Vijeće ministara, ali i federalna vlada moraju formirati – naveo je Wigemark.

On smatra da tačka iz Izvještaja koji se odnosi na prenos nadležnosti ne znači da će doći do slabljenja entiteta na uštrb BiH i da ne vidi da će se na neki značajniji način mijenjati dejtonsko uređenje BiH.

Wigemark je naveo da se mišljenje Evropske komisije u prvom redu refereira na izborni proces, te na mehanizam koordinacije.

Vrlo jasno se navodi potreba jačanja mehanizma koordinacije na svim nivoima vlasti. Morate imati ministre svih nivoa vlasti, kako najviših, tako i najnižih, koji će se okupljati, razgovarati o pitanjima EU i pronalaziti zajedničke stavove, a potom ih prezentovati. To je možda taj politički nivo mehanizma koordinacije koji nije dovoljano iskorišten – rekao je Wigemark.

On je naglasio da se mora razmišljati o drugačijem sistemu od sadašnjeg, gdje propisi moraju važiti za cijelu BiH i gdje ne može jedan entitet usvojiti neko pravilo, a drugi entitet reći da ga neće usvojiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh