BiH

Aktivisti iz Banjaluke dovode konja pred zgradu OHR-a u Sarajevu!

Banjalučki aktivisti iz nevladine organizacije “ReStart” sutra će pred zgradu Kancelarije Visokog predstavnika dovesti konja kojeg će tu i potkovati, a zatim će se uputiti pred zgradu državnih pravosudnih institucija gdje je i sjedište Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdio je u telefonskom razgovoru za “Buku” Stefan Blagić, predsjednik “ReStarta”.

Konj - Ludodobola.com

Blagić je rekao da će performans biti održan ispred OHR jer je to jedina institucija koja može reagovati na ovaj slučaj.

On nam je rekao kako se radi o svojevrsnom performansu gdje žele da ukažu na aferu koja proteklih dana trese bh javnost.

Podsjetimo kako je iz OHR-a jučer saopšteno da je Visoki predstavnik Valentin Inzko iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koja je odbila primjenu odredaba zakona o VSTV-u na jednog člana tog Vijeća. Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima VSTV-a.

Iz Kancelarije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodato kako je “takva situacija neprihvatljiva”, tim više što Zakon predviđa suspendovanje člana Vijeća, ukoliko je taj član suspendovan kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća, piše “Buka“.

“Sudije i tužioci koji su imenovani u Vijeće predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Vijeća upravo zato što su sudije ili tužioci i zato im se prosuđuje prema standardima propisanima zakonom o VSTV-u.

Visoki predstavnik apeluje na VSTV da preduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju.

On je takođe pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom zakona kako bi se osiguralo da VSTV u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija, saopšteno je u OHR-u.

Danas je uslijedio i odgovor Milana Tegeltije u kojem se navodi da je Inzko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji.

U međuvremenu je “N1” je objavio kako je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio je danas žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh