BiH

Tegeltija: “Inzko ugrožava moja prava”

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija uputio je otvoreno pismo ambasadorima zemalja-članica Vijeća za implementaciju mira, a povodom izjave visokog predstavnika Valentina Inzka, u kojem navodi “da je prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTV-a, tužba protiv njega odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTV-u BiH”.

Milan Tegeltija - SrpskaInfo.com

“Povod za ovo moje otvoreno pismo je jučerašnje saopćenje visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, koje se odnosi direktno na mene i postupak u kojem učestvujem kao tužena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca”, navodi Tegeltija.

Nadalje, navodi da se obraća u cilju zašitite njegovih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak, prenosi “Fena”.

“Suštinsko ugrožavanje mojih gore navedenih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BiH, Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima”, tvrdi Tegeltija.

U pismu, između ostalog, podsjeća da je Prvostepena komsija VSTV-a BiH donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe i da rok za podnošenje žalbe traje, a da strane u postupku treba da ocjene da li prihvataju stav i argumentaciju prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH te se eventualno odluče za podnošenje žalbe.

U osvrtu na Inzkovo saopćenje povodom prvostepene odluke disciplinske komisije VSTV-a BiH, Tegeltija u pismu tvrdi kako je visoki predstavnik svojim izjavama “sugerisao Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, te da je cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostepene disciplinske komisije u konkretnom slučaju, odnosno da je sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku”…

Istovremeno, ustvrdio je da je na ovaj način Inzko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji.

“Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH”, navodi Tegeltija, između ostalog, u otvorenom pismu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh