BiH

“Osveta bahatim poslodavcima”: Isplati se raditi u Hrvatskoj, a trošiti u BiH

Brojna radna mjesta koja su stanovnici Hrvatske napustili sada popunjavaju upravo stanovnici BiH, a posebno oni u pograničnim područjima, kao što je recimo Trebinje.

Sobarica - Ilustracija/Facebook

Oni uglavnom nalaze zaposlenje u nekoj vrsti uslužnih djelatnosti, kao što su poslovi konobara, kuhara, sobarica, spremačica, vozača ili servisera klima uređaja, trgovaca i slično, ali te poslove rade za više novca nego kod kuće. Ovu priliku koja se ukazala u posljednjih godinu-dvije dana koriste mnogi koji prethodno nisu mogli da nađu posao, ali sve više je i onih koji napuštaju doskorašnje poslodavce i odlaze da rade za veće plate preko granice.

Njima se takva promena isplati, s obzirom na to da i dalje žive u BiH sa porodicama, te da zarađenu platu troše kod kuće. Međutim, veliki odlazak radne snage i njihovih porodica već se osjeti i na padu potrošnje u BiH, što je još jedna ozbiljna ekonomska posljedica gubitka stanovništva, piše “Srpskainfo“.

Odlazak radne snage iz BiH zakucao je na vrata i nekih od firmi koje su godinama dobro radile, te im počeo ugrožavati poslovanje i prije nego što se to očekivalo.

Za ostanak radnicima nisu dovoljne ni veće plate, a mnogi tvrde da bježe od kriminala, korupcije, nejednakosti pred zakonom, kao i zbog političke nestabilnosti.

Tome svjedoči i nedavna izjava Slobodana Stankovića, jednog od najvećih biznismena u bh. entitetu RS, koji je pozvao “svakoga ko hoće da radi” da se prijavi u njegovu firmu “Integral inženjering” jer im nedostaje radne snage.

“Nama sada treba oko 1.000 radnika. Mi ne uzimamo poslove, jer nemamo radnika”, istakao je Stanković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh