BiH

Evropski put BiH zavisi od Pribea

Izvještaj njemačkog eksperta Rajnharda Pribea o stanju u bh. pravosuđu biće gotov krajem septembra ili početkom oktobra, na vrijeme kako bi ga zemlje članice EU na Evropskom savjetu u oktobru mogle uzeti u obzir kada budu odlučivale o daljim koracima BiH na putu ka EU.

rajnhard-pribe,- "Sakam da kažam"

Kako je potvrđeno za “Nezavisne” iako izvještaj, za koji su povod bili nerazjašnjeno ubistvo Davida Dragičevića u Banjaluci i ubistvo Dženana Memića u Sarajevu, formalno-pravno neće imati isti značaj i težinu kao mišljenje koje je Evropska komisija nedavno usvojila o kandidaturi BiH ka EU, Evropski savjet vrlo izvjesno neće donijeti odluke za nastavak evropskih integracija ako ne budu uklonjene zamjerke na koje bi Pribe mogao ukazati, jer će barem neke zemlje Evropskog savjeta uložiti veto.

Objašnjeno nam je, takođe, da će se Pribe baviti funkcionisanjem policije i tužilaštava, odnosom između policije i tužilaštava prilikom predistražnog postupka i istraga, kao i aktivnostima tužilaštava nakon pokretanja istraga i podizanja optužnica. Pribe, koji će, kako nam je rečeno, u BiH ponovo doći narednog mjeseca, već je obavio razgovore s entitetskim i državnim predstavnicima policijskog i pravusudnog sektora i interesovao se na koji način se sprovode postupci koji su proteklih godinu dana izazvali veliko nezadovoljstvo bh. javnosti.

Pribe je vrstan njemački pravnik, koji je sličan izvještaj već radio u Sjevernoj Makedoniji, a koji je bio ključan za ispravljanje nekih od velikih nedostataka u toj zemlji. S našim regionom već je imao dodira kao direktor Direkcije za spoljne poslove sa zapadnim Balkanom, te direktor Direkcije za proširenje za zapadni Balkan u okviru Komesarijata za proširenje Evropske komisije. Prije toga je u Njemačkoj radio kao sudija, što mu daje potrebno iskustvo u oblasti prava.

Teofil Blaževski, dugogodišnji novinar “Istinomera” u Sjevernoj Makedoniji, koji je pratio proces donošenja izvještaja za tu zemlju, kaže da je Pribe tamo poznat kao “magnetna rezonanca” zbog preciznosti i detaljnosti rada.

“On je u nekoliko nedjelja uspio da rendgenski snimi stvari u pojedinim sektorima koji se posebno odnose na poglavlja o pravnoj državi, bezbjednosne službe, medije i medijske reforme. Njegov izvještaj je bio puno precizniji i direktniji od izvještaja o napretku Evropske komisije. On je pokazao kako stoje stvari i iznio punu istinu, samo je trebalo neko da tu istinu pogleda”, rekao je Blaževski za “Nezavisne”.

Objasnio je da je Sjeverna Makedonija tada bila u velikoj krizi, ali da je tek nakon promjene vlasti došlo do pomaka u oblastima koje je Pribe proglasio problematičnim.

“U slučaju Makedonije se pokazalo da je veoma bitna ta politička volja, jer ako nema političke volje, izvještaji su sami po sebi beskorisni”, rekao je on.

Poznati makedonski novinar Dragan Antonovski takođe smatra da je Pribe u toj zemlji uradio dobar posao te da je pomogao da se o tim pitanjima otvori javna debata.

“Nesporno je da su makedonske vlasti uz pomoć Pribea i njegovih eksperata uspjele da reformiraju bezbjednosni i komunikacijski paket, pravosuđe i tužilaštvo. U tom paketu je završen dogovor o specijanom tužilaštvu”, rekao je Antonovski za “Nezavisne”.

Adelhajd Volfl, austrijska novinarka koja je dopisnik za naš region za austrijski dnevnik “Standard”, međutim, upozorava za “Nezavisne” da je u Sjevernoj Makedoniji bilo dovoljno političke volje da se Pribeove preporuke primijene u jačanju pravne države.

“U BiH je politička volja ravna nuli, građani znaju vrlo malo i rijetko izlaze na ulice kako bi se sprovele potrebne reforme, iako se zna da su tužilaštva i sudovi potčinjeni politici i drugim interesima, što je definicija zarobljene države”, smatra Volfl.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh