BiH

Nakon saopštenja Ureda za zekat, Hadžifejzović prozvao reisa Kavazovića

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oglasila se saopštenjem nakon što su, kako su naveli, neke bosanskohercegovačke organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, kakav je nedavni slučaj FACE TV-a, uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat.

Senad Hadžifejzović i Husein ef. Kavazović - N1

Nakon saopštenje oglasio se osnivač i vlasnik ove televizije Senad Hadžifejzović koji se direktno obratio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću navodeći da je reis Kavazović “učinio potvoru na Face TV, na kraju Ramazana, laž da ubiru zekat”.

Iz Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal. Odnosno, da je ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika, piše “N1“.

Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obavezu izdvajanja zekata. Zekat je jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, naveli su iz Islamske zajednice.

Hadžifejzović prozvao reisa Kavazovića

Na saopštenje Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagovao je Hadžifejzović navodeći da “Face TV ne ubire nikakav zekat“.

Haram ti bilo, Reis-efendija Kavazoviću! Ti si juče učinio potvoru na nas, na kraju Ramazana, laž da ‘ubiremo’ zekat! I to samo zato što je jedna gospođa – hanuma odlučila da preko Facea, javno, transparentno podijeli svoj novac za obrazovanje mladih, najugroženijima, borcima, djeci, bolesnima o čijoj smo hudoj sudbini izvještavali javnost i što smo javno objavili! Nikakav zekat mi ne ‘ubiremo’! Ovo je jedini slučaj u kojem smo ispunili želju, nijet jednoj dobroj osobi koja je podijelila svoj novac (i odmah otišla na operaciju u bolnicu) i to javno objavili. Jedini slučaj!“, naveo je Hadžifezović u javnom obraćanju.

On je postavio pitanje reisu Kavazoviću da li se ikada zapitao “zašto vjernici ne znaju razliku između zekata i sadake i ako je znaju, zašto zekat daju pojedincima a ne uplaćuju Islamskoj Zajednici?“.

Da li je Rijaset ikada javno objavio koliko novca je ‘ubrao’ od zekata i kome ga je podijelio, darovao? Koliko siromašnih, jetima-siročadi, boraca, nezaposlenih, napuštenih, ugroženih je dobilo koliko od ‘ubranog’? Nikada to niste objavili! Koliko ste uopšte (miliona) ‘ubrali’? Ti, Reis, uoči Bajrama potvorom si optužio dobronamjerne muslimane! Ti si pred kraj posta povrijedio mnogo muslimana. Ti si poremetio post u muslimanskim porodicama. Ti se se ogriješio o djecu postače, njihove očeve i njihove majke, haram ti bilo… Ti si napisao i objavio i ‘da apeluješ na medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze i osjećanja ljudi’. Zašto si od svih ‘sumnjivih’ prozvao samo Face? Nikada nisi imenom osobe, nazivom firme i stranke prozvao nijednog, pa ni presuđenog za mito, korupciju, i pljačku naroda! Tvog naroda, kojeg trebaš da miriš, smiriš i pomiriš! Tvog naroda koji svoju rođenu djecu šalje u Hidžru, bjekstvo, prinudno preseljenje na Zapad! Od koga, zbog čega bježe, Reis – efendija?! Šta si učinio da ih zaustaviš, Ti, duhovni vođo tog naroda, a šta nisi učinio, pa odlaze? Reis-efendija, ti si meni poremetio duševni mir i post. Nikada me niko ovako uvrijedio nije“, naveo je Hadžifejzović.

Odgovor Islamske zajednice

On je pozvao reisu-l-ulemu Kavazovića da dođe u petak u njegovu emisiju da, kako je naveo, “rasprave šta je istina, a šta laž, šta zekat a šta sadaka, šta je vjera, a šta politika“.

Ako ne dođeš, a nikada nisi došao u moju emisiju iako te producentkinje godinama pozivaju, onda gledaj CD u petak da vidiš šta je istina a šta potvora! Gledaj emisiju, vidim da je pažljivo analiziraš, zajedno sa svojim savjetnicima iz Zajednice i sa svojim stranačkim šefovima, ‘fanovima’ Ramazana. Haram ti bilo. Ipak, molim Dragog Boga da ti olakša, nije ti lako biti između vjere i politike, naroda i vladara, vladara i Boga“, naveo je Hadžifejzović.

Nakon ovakve reakcije vlasnika i osnivača Face TV, oglasio se savjetnik za medije reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića Muhamed Jusić.

Islamska zajednica neće uzvraćati na pritiske, uvrede i ultimatume vlasnika i voditelja televizije koji je brutalno pred Bajram izvrijeđao reisu-l-ulemu i Islamsku zajednicu, ali zbog naše javnosti moramo ipak napomenuti da reisu-l-ulema nije nikada i nigdje spomenuo dotičnog. Rijaset, tačnije nadležni ured, je u skladu sa svojim obavezama reagovao na zloupotrebu institucije zakata. Druga je stvar što neko misli da je njegovo da raspravlja sa reisu-l-ulemom“, naveo je Jusić.

Iz Islamske zajednice u BiH apelovali su na sve pojedince, organizacije a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh