BiH

DODIK: Bošnjaci su sebi izabrali podobnog Hrvata; KOMŠIĆ: Interese Hrvata zastupam bolje od Čovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su Bošnjaci izabrali Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, kao podobnog Hrvata.

Željko Komšić i Milorad Dodik - ATVBL.com

“Veoma je teško ostvariti interese RS u Predsjedništvu BiH u ovom sastavu. Željko Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći broj bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata”, rekao je Dodik i dodao da u Komšićevoj politici se vidi velika naklonjenost političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata.

“Sama činjenica da su gotovo sve općine u kojim je hrvatsko stanovništvo većinsko poručili mu da ne dolazi, govori o tome da je on na neki način delegitimisan”, kaže Dodik za “ATV“.

On ističe da Komšić uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani a to je najbliže tome da postoje samo Bosanci.

“Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je učinila zločine protiv Srba, zbog koje je iz Sarajeva protjerano 150 hiljada pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske RS i zato je njemu razumljivo da čim se spomene nešto o tome da on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše da razgovaram o tome”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Komšić je u jučerašnjem intervjuu za “Klix” izjavio da Dodik želi da se svi vrate korak unatrag u saradnji sa NATO-m, što je, po njemu, nedopustivo i nečuveno.

“To je suština njegove politike i krize oko uspostave vlasti na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Izazivat će blokadu sve dok se ne vratimo korak nazad u odnosima sa NATO-m”, rekao je Komšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh