BiH

Dilberović: Pred BiH je 14 prioriteta političkog kriterija za napredak na evropskom putu

Mišljenje Evropske komisije na sažet način pokazue procjenu ispunjenosti uslova koji su bili pred Bosnom i Hercegovinom.

Kazao je to danas u Sarajevu Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, na druženju s novinarima, sazvanom povodom objave Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, prenosi Patria.

“Mišljenje je izazvalo veliku pažnju i raspravu s nedoumicom hoće li Bosna i Hercegovina bit u mogućnosti ispuniti ono što joj je zadano. Evropska komisija je jedino ekspertno tijelo koje može dati mišljenje u kojoj mjeri BiH primjenjuje evropsku stečevinu”, rekao je Dilberović.

Dodao je da je Evropska komisija preporučila Vijeću Evropske unije da razmotri Mišljenje i preduzimanje mjera po navedenim ključnim prioritetima nakon formiranja vlasti u BiH.

“Za politički kriterij je ocijenjeno da BiH treba uložiti znatne napore kako bi ga ispunila. Za ekonomski kriterij ocijenjeno je da je BiH postigla određen stepen makroekonomske stabilnosti, ali su potrebne daljnje aktivnosti kako bi postala funkcionalna tržišna ekonomija”, pojasnio je Dilberović.

Kaže i da je za sposobnost preuzimanja pravne stečevine navedeno ocijenjeno da je “BiH umjereno spremna u dva poglavlja (sloboda kretanja kapitala i pravo intelektualnog vlasništva”.

“Određeni stepen spremnosti dostignut je u 16 poglavlja, a u ranoj fazi spremnosti 15 poglavlja. U Mišljenju je precizirano 14 ključnih prioriteta koji se odnose na politički kriterij, jer je napredak u ovom kriteriju osnova za otvaranje pregovora. Ovi prioriteti se odnose na demokratiju (funkcioniranje institucija), vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave”, rekao je direktor DEI BiH.

Kako je rekao, od 14 prioriteta, na demokratiju se odnosi pet, na vladavinu prava tri, na temeljna prava pet, a na oblas tjavne uprave jedan kriterij.

“Direkcija za evropske integracije već je dobila zahtjev iz Vijeća ministara, da preko Kolegija u Mehanizmu koordinacije zatraži pripremu metodologije za izradu plana integrisanja. Plan integrisanja će jasno definisati ulogu i zahtjev svake institucije u procesu, čime će se proces olakšati”, zaključio je Dilberović.

Dodao je da se mora povećati odgovornost svih sudionika u Mehanizmu koordinacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh