BiH

Banjalučanin prijavio oporezivi dohodak veći od 4 miliona maraka!

Četvoro građana bh. entiteta Republike Srpske, od čega troje iz Banjaluke, 2018. godine imalo je oporezive dohotke koji premašuju dva miliona maraka.

Novac u BiH - Zosradio.ba

Rekorder među njima upravo je Banjalučanin koji je imao prijavljeni oporezivi dohodak veći od četiri miliona maraka.

Ili, preciznije, po podacima koje smo dobili iz Poreske uprave RS, njemu se u 2018. “slilo” tačno 4.074.906 maraka, a pretežni izvor dohotka mu je samostalna djelatnost, pišu “Nezavisne“.

Drugi na listi rekordera, koji živi u Čelincu, nije prošao mnogo skromnije, jer je imao dohodak težak 3.937.439 maraka.

“Bronzani” na listi je takođe Banjalučanin, a zabilježio je kapitalni dobitak od oko 3,2 miliona maraka, dok je na četvrtom mjestu njegov sugrađanin, kojem je samostalna djelatnost donijela oko 2,7 miliona maraka.

Samostalna djelatnost je pravo bogatstvo donijela još dvojici Banjalučana, koji su se našli na petoj, odnosno šestoj poziciji, sa dohotkom od oko 1,78 miliona, odnosno oko 1,27 miliona maraka.

Na sedmoj poziciji je Dobojlija, koji je svoj konto povećao za oko 1,24 miliona, a slijedi još jedan Banjalučanin, koji je “teži” za oko 1,15 miliona maraka.

Na devetoj, odnosno desetoj poziciji našli su se Prijedorčanin (oko 1,15 miliona) te stanovnik Bosanskog Broda (867.692 marke).

Svi oni će, međutim, morati da se odreknu dijela ovih iznosa, jer je riječ o oporezivim dohocima, ali su, svakako, zaradili svote koje obični smrtnici mogu samo da sanjaju.

Zanimljivo je da je od ovih deset rekordera njima četvorici djelatnost trgovina, gdje se radnici baš i ne mogu pohvaliti velikim platama, jer, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, zarađuju oko 690 maraka.

Sindikalne vođe ističu da je to nedovoljno za život, te da se nekako može nešto i zaraditi tek kada u trgovini radi dvoje iz jedne kuće.

“Kako porediti plate trgovaca sa zaradama tih rekordera? Sistem je nekima omogućio da zarade te basnoslovne iznose. To su cifre od kojih zaboli glava i svako se pita kako je moguće da dobijaju tolike iznose”, rekao je za “Nezavisne” Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti bh. entiteta Republike Srpske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh