BiH

“Igrat će Velež i bit će Most”: Safet Oručević za sutra najavio neviđenu proslavu u Mostaru

Danas je tamo jedan prelijep stadion kojim se Velež s pravom ponosi

Bivši gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević je u razgovoru za Avaz.ba komentirao povratak Veleža u Premijer ligu BiH.

– Bit će to prava i do sada neviđena proslava u Mostaru. Vidi se jedna fantastična sinergija svih navijača, igrača, svakog Mostarca na svijetu. Čestitao sam Šemsi (Šemsudin Hasić, op. a.) jer su uložili veliki trud i vratili osmijeh i ponos Mostarcima – kaže Oručević.

Dodaje da će sutra raja iz Centra za mir, zajedno s navijačima, raditi na organizaciji proslave i tom prilikom uraditi performans i vatromet za navijače.

– Ipak, moram reći da je ovo najveća pobjeda navijača, u prvom redu našeg “Red Armyja” i “Mostarskih Rođenih”, koji nisu dozvolili da se Velež ugasi nakon nesretnog ispadanja iz lige. Pobijedili su i politiku koja ga je tada bila zaboravila. Bila je to još jedna borba, ne samo za Velež nego Mostar – rekao nam je Oručević.

Upitali smo ga i da nam prokomentira jednu zanimljivu naslovnicu iz sedmičnika “Svijet“, staru više od 25 godina, nastalu u vremenu kada je u gradu na Neretvi još bila ograničena sloboda kretanja, a s koje Oručević poručuje: “Igrat će Velež i bit će Most“.

– Da, eto, tako je bilo i 1993. i 1994. godine, kada su zaljubljenici Veleža iz Armije RBiH pokrenuli inicijativu da zaigra Velež. Počelo je s turnirom u malom nogometu u ratu. Sjećam se kada smo igrače početkom 1994. godine ispratili na turnir u Sarajevo, na koji su išli pješke preko Glogova, pa kroz Tunel spasa do Sarajeva.

Momci su bili u maskirnim pantalonama i crvenim majicama. Dresove nisu imali, ali aplauz pune Skenderije sigurno neće nikada zaboraviti. Mi smo u to vrijeme odredili Vrapčiće kao lokaciju za stadion da bismo se sklonili od snajpera. Danas je tamo jedan prelijep stadion kojim se Velež s pravom ponosi. Ja pripadam onima koji sanjaju da se i pored toga Veležu vrati pravo da igra pod Bijelim brijegom, isto kao što ima Zrinjski. To je jedina pravda i ja u nju vjerujem – zaključio je Oručević,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh