BiH

Nenad Perović oslobođen krivice za ratni zločin u Rogatici

Sud BiH oslobodio je nepravosnažno Nenada Perovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), krivice za učešće u progonu civila, pomaganju u silovanju i učestvovanju u se*sualnom zlostavljanju dvije žene u selu Dobrašina kod Rogatice uljeto 1992. godine.

Prema presudi, Perović je oslobođen da je u noći između 2. i 3. avgusta 1992. godine u selu Dobrašina u kući Bege Grabovice pomogao nepoznatom vojniku da siluje zaštićenu svjedokinju S-1, piše “Avaz“.

Također, on je prema drugoj tački optužnice oslobođen da je istu noć se*sualno zlostavljao zaštićenu svjedokinju S-2.

– Vijeće nalazi da su iskazi svjedokinja S-1 i S-2 proturječni, nepouzdani i neuvjerljivi i nije se moglo doći do zaključka u pogledu identiteta osoba koje su počinile krivična djela – rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić-Dragović.

Optuženi se prema presudi oslobađa naknade troškova sudskog postupka, a oštećena S-1 se upućuje na parnicu.

Optužnica je teretila Perovića da je, kao pripadnik VRS, u noći između 2. i 3. avgusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog se*sualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi i njegova odbrana. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh