BiH

U mostarskom mulju enormno prisustvo kancerogenih tvari

Zavod za agropedologiju saopćio da je pronađen izuzetno opasni otrov piralen, koji je odavno zabranjen u Evropi

Iako su jučer iz Gradske uprave Mostara kao neutemeljene i zlonamjerne odbacili optužbe predstavnika Mreže NVO „Naše društvo“, koji su ustvrdili da se u mulju u postrojenjima pročistača otpadnih voda nalazi izuzetno opasni otrov piralen, rezultati analize koju su uradili u Federalnom zavodu za agropedologiju su zastrašujući.

Opasni mulj

Ejub Trako, pomoćnik direktora Zavoda za pedologiju i melioraciju, potvrdio nam je jučer da je analiza mulja, urađena 13. marta, pokazala enormno prisustvo PCB-a. Riječ je o opasnom otrovu piralenu, koji je u Evropi zabranjen još 2001. godine!

Vrijednosti PCB-a, rekao nam je Trako, čak su sedam puta veće od dozvoljenih!

– Mi smo uradili analizu, za eventualnu primjenu u poljoprivredi. Kako su u mulju pronađene štetne materije u prekograničnim vrijednostima, taj mulj ne može se koristiti u poljoprivredi, već se treba deponovati po ekološkim standardima – kazao nam je Trako.Mulj je, između ostalog, potvrdio nam je Trako, kontaminiran polickličnim aromatskim ugljikovodicima – PAH-ovima i hidrokarbonima (TPH). I to su vrlo toksični spojevi koji su izrazito mutageni i kancerogeni i za ljude i za životinje.

I iz Gradske uprave potvrdili su nalaz Zavoda, ali rezultate analize nisu dali javnosti.

Izbjegao odgovor

Mile Puljić, generalni direktor „Vodovoda“, preduzeća koje privremeno upravlja postrojenjem pročistača i iz kojeg je naručena analiza, također se u izjavi za „Avaz“ obrušio na predstavnike „Mreže“ Marina Bagu i Huseina Oručevića. On je kazao da su se „služili svim i svačim i glumili stručnjake“, ali je izbjegao odgovor na pitanje je li u mulju utvrđeno prisustvo piralena.

No, zbog slučaja „Piralen“ u Mostaru, kako „Dnevni avaz“ saznaje, u Tužilaštvu HNK formiran je predmet. Nalog je, potvrđeno nam je, upućen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP) za obavljanje nadzora na postrojenju, ali i Sektoru kriminalističke policije MUP-a HNK za izuzimanje dokumentacije.

Piralen u Banjoj Luci

U Banjoj Luci jučer su ekološki gradski inspektori u krugu „Incela“ pronašli velike količine prosutog ulja, koje je zatim zatrpano otpadom. Utvrđeno je da je za ovo odgovorna firma „Gasbeton Celkon“ iz Banje Luke.

Inspektori sumnjaju da je riječ o opasnoj materiji piralen.

Jučer su se pojavile i informacije da voda u Banjoj Luci nije za piće, jer je dio piralena dospio u Vrbas. Ipak, u banjalučkom „Vodovodu“ kažu da je voda ispravna i da nema nikakve opasnosti,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh