BiH

Piralen iz kolektora ide na Uborak

Obzirom da PCB-eva (poliklorirani bifenili) i ostalih spojeva ima znatno iznad granične vrijednosti, indicije su to da postoji prisustvo i piralena, potvrđeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju o analizi mulja iz mostarskih kolektora.

Uborak - Haber.ba

Obzirom da u BiH ne postoji certificirani laboratorij koji može vršiti analize na piralen, zasad postoje indicije da se zbog prisustva nekih tvari, u mulju mostarskih pročistača nalazi i ta iznimno opasna tvar.

Analiza mulja je rađena sredinom marta. Uzeti su uzorci i ispitano je ono prema pravilniku za eventualnu primjeru u poljoprivredi, rekao je Ejub Trako i naglasio da je analiza rađena samo za eventualnu primjenu u poljoprivredi.

Pokazalo se da je mulj kontaminiran i da se u te svrhe ne može koristiti. Spojevi, koji su iznad granica normale, upućuju da se u mulju mostarskog pročistača nalazi i piralen, što se ne može potvrditi jer zavod nije radio analizu.

Direktor Vodovoda Mile Puljić, priznao je da postoje problemi pri odluci o deponiranju mulja.

Predviđeno je da se on odvozi na uređenu deponiju na Uborak.

Grad Mostar i JP Vodovod predstavnike nevladinog udruženja Futura, koje je iznijelo ove podatke i proslijedilo ih Tužilaštvu HNK-a, optužili da lažu i da su plaćenici koji plasiraju optužbe po nalogu iako ne znaju reći čijem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh