BiH

Dan bijelih traka bit će obilježen i ovog 31. maja

U Prijedoru će i ove godine, 31. maja, u organizaciji inicijative “Jer me se tiče“, biti obilježen Međunarodni dan bijelih traka.

Dan bijelih traka - Vijesti.ba

Izdata naredba

Obilježavanje je, kao i proteklih godina, posvećeno podršci roditeljima 102 prijedorske djece ubijene od 1992. do 1995., koji uporno traže podizanje spomenika svojim mališanima na užem gradskom području, piše “Avaz“.

Ovo je sedma godina kako masovno obilježavamo dan kada su srpske vlasti u Prijedoru 1992. godine izdale naredbu da svi građani i građanke nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće izvjesiti bijele plahte, a ako izlaze iz kuća, nositi bijelu traku oko ruke. Inicijativa ‘Jer me se tiče’ poziva sve građane i građanke da nam se pridruže u pravednoj borbi za istinu i pravdu – rekao je jučer za “Avaz” Goran Zorić, aktivista ove inicijative.

On napominje da se ovogodišnje obilježavanje Dana bijelih traka dešava u vremenu kada situacija u društvu nikad nije bila gora.

Preuzeti odgovornost

Mladi nam masovno odlaze, kršenja ljudskih prava sve su radikalnija, siromaštvo je sve veće. U tom kontekstu čini mi se još bitnijim izaći na ulicu i pokušati uticati na društvene tokove kroz suočavanje s prošlošću, jednim od najbitnijih pitanja i danas u našem društvu. Preuzimanje odgovornosti građana i građanki za stanje u našem društvu jedini je mogući način da se promjena i desi – poručio je Zorić.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

  • okupljanje je u petak, 31. maja, u 13 sati na početku šetačke zone
  • u 13.30 sati krenut će se u protestnu šetnju glavnom prijedorskom ulicom
  • nakon šetnje bit će održan komemorativni skup na glavnom trgu, ispred ‘Patrije’

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh