BiH

Šefik Džaferović: “Predano početi raditi na izvršenju preporuka iz Mišljenja EK”

Izrazio je nadu da će svi u BiH shvatiti da moraju predano početi raditi na izvršavaju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u EU.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je, nakon početnog entuzijazma iz februara i sastanka u Briselu očekivao da se već u ovoj fazi preporuči kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju za Bosnu i Hercegovinu, ali da se to nije dogodilo zbog neuspostavljanja vlasti, ali i izbora za Evropski parlament, piše “Fena”.

Išlo se na realnu varijantu koja opisuje trenutno stanje unutar BiH, preporučuje reforme koje trebamo uraditi te ostavlja zemljama članicama EU da se u jesen odrede kada je u pitanju BiH – pojasnio je Džaferović.

Smatra da je to prilika za BiH da, radeći predano na preporučenim reformama, do kraja godine ne izgubi mogućnost dobijanja kandidatskog statusa.

Govoreći o tvrdnjama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da vlast nije formirana zbog Bošnjaka, Džaferović smatra da Dodik treba analizirati ponašanje i odnos prema bh. institucijama.

Dodik treba da na osnovu objektivnih kriterija sam zaključi koliko je svojim ponašanjem doprinio ovoj situaciji – istakao je.

Smatra da svađalačka retorika i loša politička atmosfera šteti BiH te da svaki političar treba da vodi računa o tome šta i kako govori. Zbog nekih politika i pojedinaca, istakao je Džaferović, dolazi se u situaciju da ispašta cijela zemlja.

Nema nikakve odgovornosti na bošnjačkoj strani kako to kaže Dodik. Bošnjačka strana želi da se poštuje princip vladavine u BiH, koji je u više puta potcrtan u Mišljenju Evropske komisije i na osnovu kojeg funkcionira EU – pojasnio je.

Poručio je da se zakoni u BiH moraju poštovati, kao i vanjskopolitička opredjeljenja koja su definirana u Strategiji o vanjskoj politici, posebno podcrtavajući ulazak BiH u NATO.

Ne možemo pristati na to da se mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da nekome ko unaprijed kaže da sve to neće poštovati. Pravni sistem BiH nije ‘jelovnik’ pa da se iz njega uzima ono što mu odgovara, a da ostalo odbacuje – kazao je Džaferović, poručujući da se pravni sistem mora u cijelosti poštovati.

Izrazio je nadu da će svi u BiH shvatiti da moraju predano početi raditi na izvršavaju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u EU. Istakao je da su to reforme koje su potrebne svim građanima BiH, te da idu u korist ljudi koji žive u BiH.

Spreman sam raditi na svim reformama kao i do sada. Ali se dovodim u nezahvalan položaj, jer činim sve što mogu da BiH ide naprijed, a onda se moram pravdati zbog propusta drugih koji nisu htjeli da rade. To treba da zna i evropska administracija – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh