BiH

Mirko Šarović: “‘Zeleno svjetlo’ za kandidatski status BiH na osnovu trenutnog stanja”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je da će nadležno evropsko tijelo, na osnovu trenutnog stanja, procijeniti, te dati ili ne, “zeleno svjetlo” BiH za kandidatski status.

No image - Haber.ba

Komentarišući današnje predstavljanje Paketa proširenja Evropske komisije za ovu godinu, Šarović je rekao da postoje stvari koja je BiH dobro uradila, ali i one koje su u zaostatku, kao što je reforma pravosuđa, piše “Srna”.

Najbolja situacija je kada je riječ o strategijama na nivou BiH“, izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

Govoreći o izlasku Velike Britanije iz EU i uticaju na privredu BiH, on je rekao da pozicija BiH neće biti pretjerano ugrožena jer zemlja nema prevelik obim spoljnotrgovinske razmjene sa ovom evropskom državom.

Šarović je naveo da je Velika Britanija ponudila BiH sklapanje bilateralnog sporazuma, te da će se na tome raditi.

Govoreći o inicijativi za zabranu izvoza drvne sirovine iz BiH, kako bi se pomogao razvoj industrije namještaja, Šarović je rekao da bi najvjerovatnije narednog mjeseca trebalo da bude gotova finalna verzija odluke, koja će zatim biti upućena Savjetu ministara.

On je ponovio da postoje skoro identični zahtjevi iz Republike Srpske i Federacije BiH o ovom pitanju, kao i iz komora u BiH, te naglasio da u obzir moraju biti uzete i sve obaveze koje je BiH preuzela u skladu sa Cefta sporazumom, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, te prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Intenzivno ćemo raditi i ići ka rješenju. U ovom trenutku ne znam kakvo će ono biti. Lično imam pozitivan odnos spram ove inicijative, a kakav će biti dokument koji će ići prema Savjetu ministara, odlučiće struka i konsultacije“, istakao je Šarović.

Kada je riječ o uvozu polovnih automobila u BiH, Šarović je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa radi na pripremi odluke koja će dozvoliti uvoz ovih automobila, ali samo onih sa standardom euro pet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh