BiH

Islamska zajednica BiH: Određen iznos vitri za ovu godinu

Prema odluci Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, visina sadekatu-l-fitra odnosno vitri za ovogodišnji ramazan u BiH iznosi 10, 15 i 20 KM.

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović

Sadekatul-fitr ili “vitre” je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Iznos sadekatul-fitr je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.

Davanje sadekatul-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima. Musliman je dužan dati sadekatul-fitr za sebe i članove svoje porodice.

Polazna osnova za određivanje ovogodišnjeg iznosa sadekatul-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema odluci Vijeća muftija, nisab za ramazan iznosi 9897,00 KM, odnosno 5085,00 eura ili 5417,00 američka dolara.

„Samo institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond Bjetul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija ovih propisa“, podsjeća Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, sadekatu-l-fitr je vadžib, obaveza muslimana, koja podrazumijeva davanje određenog iznosa iz svog imetka kako bi se, primarno, davalac, postač očistio od mogućih počinjenih grešaka u toku posta. Sadekatu-l-fitr je obavezan za svaku osobu bila ona muško ili žensko. Sadekatu-l-fitr je potrebno dati tokom ramazana, odnosno prije klanjanja bajram-namaza.

Sadekatu-l-fitr se daje u iznosu jednodnevne hrane osobe koja ga daje. Otac ili drugi staratelj u porodici je dužan dati sadekatu-l-fitr za svoje ukućane ili osobe koje izdržava, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh