BiH

Novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu “naslijedio” 26 hiljada neriješenih predmeta

Vladimir Špoljarić imenovan je za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. Imao je ukupno 127 bodova i utvrđeno je da ispunjava sve uslove.

Vladimir Špoljarić - CIN.ba

Na sjednici VSTV-a Špoljarić je izlagao svoj ekspoze te je podsjetio da Kantonalni sud u Sarajevu ima ukupno 132 zaposlena, od čega je 42 sudija.

Sud ima četiri odjeljenja: krivično, građansko, upravno i privredno odjeljenje.

“Kantonalni sud se finansira iz budžeta kantona. Ove godine smo dobili pojačanje za dva miliona, a ranijih godina sedam miliona budžeta. Iz godine u godinu gomilaju se zaostaci u predmetima. Naslijedio sam 26 hiljada neriješenih predmeta u sudu“, kaže Špoljarić, prenosi “NAP”.

On je obaviješten i da ima 13 hiljada predmeta u arhivi koji do danas nisu predati Sudu BiH. Radi se o predmetima Vrhovnog suda koje su dobili 2008. i to su predmeti Višeg privrednog suda.

“Dvoje sudija godinama prikazuju normu kao da su završeni predmeti, ali nisu. Moj opšti utisak, kada sam preuzeo dužnost vršioca dužnosti, je bio nedostatak stručnog osoblja, pogotovo sudija, a bilo je i problema sa prostorom”, kazao je Špoljarić.

Sigurnosna situacija u Sudu, tvrdi Špoljarić, nije zadovoljavajuća. Naglasio je i da je najvažniji strateški cilj smanjenje broja predmeta. Po žalbi čekamo da se riješi pet do šest godina zbog čega su, tvrdi, stranke nezadovoljne.

„Treba uspostaviti odgovornost predsjednika Suda i odgovornost predsjednika Vijeća, kazao je Špoljarić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh