BiH

Bh. entitet RS ubjedljivo prednjači u “zdravstvenom” zaduživanju

Bh. entitet Republika Srpska i njene institucije ubjedljivo vode u odnosu na Federaciju BiH, ali po pitanju zaduženja na domaćem tržištu.

Protest doktora u bh. entitetu RS - SrpskaInfo.com

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, najskuplje sklopljeni ugovori putem tenderskih procedura napravljeni su u bh. entitetu RS i to ni manje ni više nego u zdravstvenom sektoru.

Na prvom mjestu je Fond zdravstvenog osiguranja RS koji se zadužio za 133 miliona maraka, a sa kamatama moraće da vrati oko 163 miliona.

Sljedeći je Univerzitetsko klinički centar sa zaduženjem od 55 miliona maraka, plus trošak od oko 15 miliona. Zatim najskuplje zaduženje je pripalo opštini Laktaši i to za izgradnju ambulante porodične medicine u Slatini. I poovo na četvrtom mjestu UKC za izgradnju i opremanje kardiohirurgije od skoro 17 miliona maraka, navodi “BN“.

Odobrenja za nova zaduženja su dobile i druge bolnice širom bh. entiteta RS.

Slobodan Stanić, bivši entitetski ministar zdravlja, poručuje da ovakav akcioni plan vodi samo u dublju krizu, te da to nije stvarna reforma zdravstva.

Dodatni problem pravi razlog podizanja kredita, a to je vraćanje postojećih dugova. Ukupan dug u zdravstvu bh. entiteta RS je milijardu i 70 miliona maraka, kako je zvanično saopštio predsjednik Vlade RS Radovan Višković.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh