BiH

Jugu Mostara prijeti katastrofa zbog nesavjesnog upravljanja kolektorima?

Procenat opasnih tvari, među kojim i kancerogenog piralena, značajno je povećan u mulju koji se pojavio pored postrojenja prečistača otpadnih voda u južnom dijelu Mostara i prijeti građanima, flori i fauni u ovom dijelu zemlje, tvrde aktivisti Udruženja Futura, koji su tim povodom danas sazvali konferenciju za medije.

Marin Bago i Husein Oručević - PR/Haber.ba

Marin Bago i Husein Oručević, dosad su uglavnom bili aktivni u oblasti komunale, međutim ovog puta su došli do zabrinjavajućih insajderskih informacija, zatraživši hitnu istragu i ostavke odgovornih. Osim čelnika Gradske uprave, koje odavno krive za malverzacije sa novcem, probijanje rokova i nesavjestan rad prilikom izgradnje prečistača, ovog puta na odgovornost su pozvani i čelni ljudi JP Vodovod Mostar, koji su kako Bago i Oručević tvrde, morali znati za problem, a nastojali su ga prešutjeti.

Marin Bago je podsjetio da je nakon nedavnih krivičnih prijava protiv Ljube Bešlića i načelnika odjela u Gradskoj upravi, a zbog nesavjesnog rada i trošenja u oblasti komunale, tužilaštvo počelo raditi, ali i da se SIPA, nije željela “miješati“, te je ovom prilikom nadležne u ovoj agenciji pozvao da se makar uključe po pitanju novih problema.

Institucije su nešto morale uraditi, jer su imale saznanja i konkretne podatke o svemu. Najviše brine to što je informacija prošla sve filtere i na kraju došla do nas. Stanje je ozbiljno, a institucije šute. Zahtijevna procedura upravljanja prečistačima se ne poštuje, rekao je Bago.

Tvrdi i da su nadležni u Gradskoj upravi, a posebno zapoelni u Vodovodu morali unati šta se dešava.

“Sumnjamo da se sve svjesno prešućivalo zbog čega smo možda već sad dobro zatrovani. Nadležni su saučesnici možda u nekim oboljenjima naših sugrađana.  građane ovim putem upozoravamo da budu oprezni, a od menadžmenta Vodovoda, gradonačelnika Bešlića i njegovih saradnika, tražimo ostavke”, rekao je Bago.

Oručević je podsjetio da se radi o četiri opasne materije, čiji su postoci visoko premašili dozvoljeni nivo. Upitao je i šta će dalje biti sa muljem.

“Da li neko u Gradskoj upravi ili među ljudima koji rade na postorijenjima, znaju šta će biti sa muljem? Da li postoji način da se on odloži i nestane bez posljedica? Željeli bismo dobiti odgovore na ova pitanja. Moram da kažem i da ove materije u slučaju da se procedura provodi na način određen zakonom, nisu opasne po građane. U protivnom su – ekološka bomba. Zbog toga tražimo hitnu i stručnu istragu. Apelujemo i na vlade FBiH i HNK, kao i na nadležne inspekcije da se utvrde postoci toksičnih materija”, rekao je Oručević.

Bago je podsjetio i da je u HNK-a od kancerogenih bolesti prije devet godina bolovalo oko tri stotine bolesnika, te da je taj broj u prošloj godini iznosio oko – 1.300. Oručević je zaposlenima u Vodovodu, angažovanim u blizini mulja, savjetovao hitan ljekarski pregled, a odgovorne u slučaju da se ogluše na današnji apel, osim na ostavke, pozvao i da tri sata provedu u blizini nataloženog mulja, uz poruku da će ih rado snimati, ali dronom. Kaže i da su neki zaposleni već osjetili zdravstvene probleme, te da je dio njih podnio ostavke na svojim funkcijama. Komentarišući opaki piralen, rekao je da je riječ o materiji koju ne vidimo i koja “poput radijacije – ubija”.

“Stanje je alarmantno, pa se stoga obraćamo i članstvima HDZ-a i SDA, koja kažu da vuku legitimitet iz oktobarskih izbora, poručujući da bi morali biti svjesni da u paketu sa tim “legitimitetom”, ide i ovaj problem, dodao je Oručević.

Bagi i Oručeviću pred kraj današnje konferencije pridružio se i mještanin naselja Vrapčići Nijaz Hodžić, koji je govorio o drugoj “ekološkoj bombi”, u blizini deponije Uborak, na suprotnoj strani (sjevernoj) grada. U potoku koji protiče kroz naselje, te se ulijeva u Neretvu, mještani su u posljednje vrijeme primjetili crni mulj. Osim toga, godinama se bore i sa nesnošljivim smradom deponije zbog čega, kako je re kao, uskoro namjeravaju svojim tijelima blokirati njeziin rad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh