BiH

VSTV: Aleševićevi mailovi proslijeđeni Uredu disciplinskog tužioca

Nakon što je Žurnal objavio tekst koji govori da je Nermin Alešević poslao dva maila na adresu VSTV-a kako bi ugovorio sastanak sa predsjednikom Milanom Tegeltijom, stigla je reakcija iz krovne pravosudne institucije.

U reakciji potvrđuju da je Alešević poslao mailove na adresu VSTV-a, navodeći da to nije službeni mail predsjednika Tegeltije, već da on ima službenu adresu.

Dalje se objašnjava da mailovi sa pritužbama na rad sudija ili tužilaca, bez obzira na koga je naslovljen, po automatizmu se šalju Uredu disciplinskog tužioca (UDT).

Tegeltiji, navodi se u reakciji, nije bio poznat identitet Aleševića nego se na njega referiralo kao na čovjeka iz Krajine.

U reakciji se također govori o predmetima koje je Ured disciplinskog tužioca formirao. U konačnici je pritužba koju je Ured formirao na osnovu podnesaka Aleševića odbačena kao neosnovana u februaru 2019.

U Žurnalovom novom tekstu se navodi da je biznismen iz Krajine Nermin Alešević poslao dva maila VSTV-u tražeći sastanak sa Tegeltijom kako bi predstavio svoje probleme, prenosi Glas Amerike..

Alešević nije dobio povratnu informaciju, piše Žurnal koji u tekstu objavio sadržaj mailova.

U jednom od mailova Alešivić spominje da nailazi na probleme u tri predmeta.

Alešević je u konačnici došao do Tegeltije neslužbenim putem, preko inspektora SIPA-e. Prema objavljenom videu, tema sastanka bio je predmet koji se vodi pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Tegeltija i Alešević sastali su se banjalučkoj kafani 2018. godine, gdje mu je Tegeltija tražio detaljnije informacije o slučaju, govoreći da će mu više informacija moći dati nakon što razgovara sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidom Burzić, koja je danas sutkinja Suda BiH.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

Nakon što je Tegeltija napustio sastanak, Alešević i insepktor Pandža su nastavili razgovor vani. Alešević je namjeravao ubrzati predmet u koji je uključen, a vodi se pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

„Ti ukoliko želiš njega potkovati kada sjednete, meni se javi, to ćemo ti i ja”, govori Panžda Aleševiću.

Potom je Alešević predao novac Pandži. Krajem prošle sedmice Alešević je dao iskaz u Tužilaštvu BiH.

Tegeltija negira da je tražio i primio novac, govoreći kako je moguće da je Pandža iskoristio njihovo poznanstvo.

Za Tegeltiju su kafanski sastanci normalna pojava i, kako to obrazlaže, sasvim uobičajena procedura. U tome ništa sporno ne vide ni drugi članovi Vijeća koji su dali Tegeltiji podršku.

U demantiju Tegeltija tvrdi da se Aleševiću rekao i da je pismeno obrati VSTV-u kako bi se se pokrenule procedure u vezi dužine postupka.

Sudija Suda BiH Branko Perić rekao je ranije za Glas Amerike da su neprihvatljivi kafanski sastanci na kojima se razgovora o predmetima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh