BiH

Sarajevo će imati prvi krematorijum u BiH

Kod nas trenutno ne postoji nijedan krematorij te se tijela preminulih kremiraju u inostranstvu, ali bi od naredne godine na groblju “Vlakovo” u Sarajevu trebalo da bude završen i stavljen u funkciju prvi krematorij u BiH.

Urna za kremiranje - Beogradskanedelja.rs

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP “Pokop” Sarajevo, te istakao da osim ovog krematorijuma postoje još dva objekta u BiH za tu namjenu – na groblju u Visokom i Novom groblju u Banjaluci, međutim u njih nikad nije instalirana oprema za kremaciju.

“Niko ne može biti kremiran bez zvanične saglasnosti, pa se prethodno za života mora ostaviti odobrenje da se ta osoba kremira ili je kasnije porodica mora odobriti. Kada se ispune i jedan i drugi zahtjev, onda treba završiti i fazu u kojoj patolog izvršava evidenciju, pa tek onda tijelo ide na kremiranje”, kaže Hodžić.

On kaže da postoji mnogo zainteresovanih te da kremacije trenutno nisu skupe, već je skup trošak transporta u druge zemlje jer to u BiH ne postoji.

“Sada kremiramo tijela preminulih najviše u Novom Sadu, što nam je drastično jeftinije od Zagreba, te nas u Novom Sadu sa transportom i kremacijom ukupno sve izađe otprilike oko 1.500 – 2.000 KM”, kaže Hodžić.

On ističe da bi izgradnjom krematorijuma u BiH ova cijena mogla biti mnogo niža, te da bi, prema sadašnjim kalkulacijama, sve ukupno sa kremacijom i ostalim troškovima spremanja, prevoza do krematorijuma, upotrebom hladnjače izlazilo oko 600 i 700 KM.

“Mi bismo voljeli da krematorij bude u funkciji što prije, ali najvjerovatnije da će on na gradskom groblju ‘Vlakovo’ biti tehnološki spreman tokom naredne godine, odnosno koncem naredne godine”, kaže Hodžić.

On je pojasnio da je nekada Rimokatolička crkva bila najrigoroznija po ovom pitanju, ali da se danas u Zagrebu ili Ljubljani na urni vrše vjerski obredi, dok Pravoslavna crkva i Islamska zajednica neće da rade obred na urni, nego će vjerski obred uraditi prije nego što tijelo bude uništeno i spaljeno.

“Ipak to kod nas sve zavisi od područja do područja i kako kome odgovara”, kaže Hodžić.

U preduzeću “Gradsko groblje” Banjaluka kažu da u BiH ne postoji krematorijum, te da je samo pitanje vremena kada će mogućnost kremacije biti i u Banjaluci.

“Postoji interes, u prosjeku svaka treća stranka pita postoji li mogućnost kremacije. Interes za kremaciju može iskazati lice za života, ali tako i porodica nakon njegove smrti, kao u slučaju sahrane”, kažu u “Gradskom groblju” Banjaluka.

Jedna Banjalučanka kaže da bi svakako bilo dobro da krematorijum postoji za ljude koji žele na taj način da skončaju, posebno ako bi to bilo jeftinije od samih troškova sahrane.

“Sve je manje mjesta na gradskim grobljima, a mjesta koja su za to predviđena su sve skuplja i svakako da bi to moglo biti jedno od mogućih rješenja”, kaže ova Banjalučanka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh