BiH

Vremenske prilike negativno uticale na sve usjeve

Vremenske prilike u Novom Gradu negativno su se odrazile na sve usjeve, a obim štete od poplava biće poznat nakon što opštinske komisije završe popis, rekao je rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić.

No image - Haber.ba

Egić kaže da je stanje usjeva nakon povlačenja vode različito, u zavisnosti od toga koliko je voda bila visoka i koliko se zadržala na zasijanim parcelama, piše “Srna”.

Kada je riječ o strnim žitima, ako klasovi nisu bili poplavljeni, može se očekivati da će biljka nekako iznijeti rod koji će svakako biti umanjen. Ako je klas bio poplavljen, na takvim parcelama neće biti prinosa – rekao je Egić.

Što se tiče kukuruza, kaže on, šteta zavisi od faze razvoja – ako je biljka bila u fazi dva-tri lista lakše će podnijeti zadržavanje vode, a ako je bila poplavljena parcela gdje su biljke u fazi klijanja ili nicanja biće mnogo problema.

Međutim, kukuruz se još može presijati iako su to dodatna ulaganja za proizvođače. Ukoliko su prisiljeni da ponovo siju kukuruz, proizvođači treba da koriste hibride nižih grupa zrenja – naveo je Egić.

On kaže da na parcelama treba razbiti pokoricu, ukoliko se stvorila, i s obzirom na to da su uslovi povoljni za razvoj korova, primijeniti odgovarajući herbicid.

Proizvođači povrća na otvorenom imaju mnogo problema zbog pojave plamenjače, kao i voćari zbog pojačanog napada bolesti i štetočina – kaže Egić.

Prema njegovim riječima, i na parcelama koje nisu bile pod vodom situacija je teška jer su zemljišta u ovoj regiji uglavnom teška i nije moguće primijeniti neophodne agrotehničke mjere.

On kaže da se sa porastom temperature vazduha može očekivati pojačano prisustvo bolesti i štetočina na svim kulturama zbog čega se proizvođačima savjetuje da redovno obilaze parcele.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh