BiH

Nijemac pješice došao u Mostar, nastavlja put prema Japanu

Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara primila je danas u Gradskoj vijećnici Christiana Adelera, Nijemca koji od sredine marta pješači s jedne na drugu stranu svijeta, od Njemačke do Japana, u avanturi koju je nazvao “Jedan čovjek – jedan put”.

No image - Haber.ba

Christian Adeler u Mostar je došao pješke iz svoga rodnoga grada Lauchringena u njemačkoj pokrajini Južni Baden, na granici sa Švicarskom, a na put je krenuo 14. marta 2019. godine, na dan koji je za njega poseban jer je rođendan Alberta Einsteina.

Glavnu savjetnicu Komadinu upoznao je kako putovanje želi završiti na dan otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine. Na svome će putu prijeći više od 16 hiljada kilometara kroz 16 država, a put će trajati 16 mjeseci.

Istakao je u razgovoru kako je motiv za put taj što traži radost u samome sebi, a upravo ono što svijetu nedostaje jest to – više radosti. Naglasio je kako želi povezati ljude i različite nacije te da želi poslati poruku da ne postoje granice te da se moramo prihvaćati i uvažavati različitosti. Zato je odlučio posjetit i Mostar koji ima UNESCO-ov spomenik, a i Mostar je kandidat za Evropske prijestolnice kulture 2024 godine i slogan “Sve je premostivo”.

Namjerava hodati cijelim putem, a jedino će od Šangaja do Osake, morati brodom. U BiH je došao preko Hrvatske, a zatim ide u Srbiju, Bugarsku i Tursku, gdje završava prvi dio putovanja. Nakon odmora i susreta s prijateljima, kreće u Aziju – najprije u Armeniju i Gruziju, a zatim u Iran, Turkmenistan, Uzbekistan i Kazahstan, i to ću proći do kraja 2019. godine. U novoj godini trebao bi stići u Kinu i pet i pol mjeseci hodat će Kinom.

U maju planira stići u Shanghai i onda brodom idem u Osaku, odnosno Japan. Do otvaranja Olimpijskih igara mora stići u Tokio kako bi izvršio svoju misiju mira i prijateljstva.

Glavna savjetnica Komadina izrazila je divljenje za ovaj poduhvat, kao i za činjenicu što je na tom dugom putu pronašao dovoljno razloga do posjeti i Mostar te izrazila nadu kako će imati prijatan i ugodan boravak u Mostaru i iz njega ponijeti lijepe dojmove i na svom dugom putu.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh