BiH

Noć uoči pobjede na Bedru i Dan povratničkih džemata

Večerašnjim zalaskom sunca nastupit će 17. noć mjeseca ramazana, noć kojom se u muslimanskoj tradiciji obilježava pobjeda Poslanika a.s. i njegovih ashaba u bitki na Bedru.

No image - Haber.ba

Naime, druge godine po hidžri Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama, piše “Patria“.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su od strane Poslanika a.s. i njegovih ashaba i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a mušrika 70.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. O ovoj pobjedi govori i Allah dž.š. u Kur`anu: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

Također vrijedi istači da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila je Danom povratničkih džemata.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh