BiH

Najhladniji maj u posljednje 42 godine u Hercegovini

U Mostaru 6. maja izmjerena prosječna temperatura od 9,7 stepeni, što je najniža za taj dan od kada postoje mjerenja

Stari Most u Mostaru - B92.net

Stanovnici najvećeg grada na Neretvi dugo će pamtiti ovogodišnji maj, jer je cijela polovina više podsjećala na jesensko-zimske dane nego na početak ljeta, kako to dolaskom ovog mjeseca, inače, bude označeno u Hercegovini.

Spas u Neretvi

Štaviše, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), prosječna temperatura za prvih 15 dana maja u Mostaru, odnosno Hercegovini, najniža je u posljednje 42 godine!

Tako je 6. maja u Mostaru izmjerena prosječna temperatura od 9,7 stepeni, što je najniža za taj dan od kada postoje mjerenja. Istog dana prošle godine, dnevna temperatura iznosila je skoro 23 stepena. Također, lani smo krajem maja izvijestili da su u Mostaru počele prve paklene vrućine od kojih su turisti spas tražili u Neretvi!

Inače, brojni turisti koje smo posljednjih dana sretali, kao i građani, zbog niskih temperatura bili su prisiljeni nositi zimske jakne, ali i kape, kojima su se štitili od udara bure, kako je to početkom sedmice zabilježio naš fotoreporter.

Uživanje u suncu

Stoga, jučerašnji sunčani dan i znatno ugodnije temperature od 23 stepena, koliko je izmjereno u 15 sati, brojni turisti iskoristili su za uživanje u baštama nadomak Starog mosta.

Ali, i u narednim danima ne očekuje se stabilizacija vremena, pa se tako uz pretežno oblačno vrijeme u cijeloj zemlji očekuju slaba kiša, a u pojedinim dijelovima i pljuskovi s grmljavinom. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se, praktično, posljednjih dana maja,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh