BiH

Svečano pušten u promet most na rijeci Usori, vrijednosti 1.5 miliona KM

U četvrtak, 16. maja svečano je obilježen završetak radova na izgradnji novog mosta na rijeci Usori, ukupne vrijednosti 1.8 miliona KM.

Otvaranje mosta na Usori - PR/haber.ba

Most koji se nalazi na regionalnom putu R474 izgrađen je zajedničkim sredstvima Vlade ZDK i Općine Tešanj. Dužina novog mosta je 69 metara, nosivost 60 tona. Most čine dvije saobraćajne trake širine po 3 metra i dvije pješačke staze širine po 1,7 metara i zadovoljava kriterije i standarde Evropske unije.

“Sretan sam što smo završili gradnju novog mosta, koji je važan za dugoročan razvoj općine i regije. Na ovoj lokaciji je postojao most iz 1949. godine koji je već bio dotrajao i koji nije bio siguran za saobraćaj. Mostovi spajaju obale, a time i ljude pa se nadam se da smo budućim generacijama osigurali bolje uslove za život. Općina Tešanj je sudjelovala u finansiranju gradnje mosta i zaobilaznice sredstvima od 300.000 KM, dok je najveći dio sredstava obezbijedila Vlada ZDK, putem Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i Direkcije za ceste ZDK”, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Most nosi ime po Lejli Mulalić, petogodišnjoj djevojčici koja je stradala kao najmlađa civilna žrtva rata, pa je završetak radova ozvaničen otkrivanjem ploče sa imenom mosta, što je učinila Lejlina majka. Čast presijecanja vrpce imali su predstavnici Vlade ZDK sa Premijerom ZDK Mirzom Ganićem, predstavnici Općine Tešanj i predstavnici pet mjesnih zajednica.

Otvaranje mosta na Usori – PR/haber.ba

Premijer ZDK Mirza Ganić u svom obraćanju istakao je važnost ovog projekta za regionalno povezivanje i ukazao na dobru i partnersku saradnju Vlade ZDK i Općine Tešanj, koja se mogla prepoznati i u ovom projektu. Naglasio je kako će Vlada ZDK nastaviti podržavati projekte od interesa lokalnih zajednica.

Radovi na izgradnji mosta su počeli u septembru 2018. godine, a izvođač radova je firma Hering d.o.o.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh