BiH

Konačno na red došli i problemi šumara u Hercegovini

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, održali su sastanak sa direktorom Javnog preduzeća Šume Hercegovačko-neretvanske, Trpimirom Jelićem. Na sastanku je istaknuto da je Vlada osigurala značajna sredstva za saniranje dugovanja preduzeća prije svega prema radnicima.

Nevenko Herceg - PR/Haber.ba

“Svjesni teškog položaja u kojem se nalaze radnici, ali i polemike oko nesmetanog rada ovog privrednog subjekta, uložili smo maksimalne napore i, na posljednjoj sjednici Vlade, izdvojili više od 800.000 KM za plaćanje zaostalih dugovanja, čime će biti omogućena isplata 18 zaostalih plata, ali i pokrivanje svih drugih obaveza preduzeća. Očekujemo da će to biti poticaj menadžmentu da odlučnije nastavi rad i gospodarenje šumama u HNK-a”, rekao je Herceg.

Učenici sastanka pozvali su nadležne da, u skladu sa odlukom Skupštine HNK-a o utemeljenju J.P. Šume Hercegovačko-neretvanske, utvrđenim ovlastima u vrijeme primjene Zakona o šumama FBiH i Uredbe o šumama FBiH, te drugim zakonskim propisima omoguće nesmetan rad.

Ovo je preduzeće ranije upalo u velike probleme, ponajviše iz razloga što je Hercegovačko-neretvanski jedan od kantona u kojim ne postoji Zakon o šumama. Riječ je o zakonu koji je dugo u proceduri, ali i koji nikako da ugleda svjetlo dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh