BiH

“Merhaba, askeri, unutrašnji okupatori, kako se približavate ‘inshallah koaliciji’ uskoro ćemo dobiti i rječnik turskog jezika”

“Dobar dan i merhaba askeri vladajućoj koaliciji. Kako se vi približavate ‘inshallah koaliciji’, ja mislim da ćemo uskoro dobiti i rječnik turskog jezika, da koristimo ovdje. Mene ste cijelu godinu satanizovali i govorili da sam bakirovac i šta ti ja znam ko sve ne, a sad svi vide ko ste i kako se ponašate”, poručio je jučer Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a, na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se raspravljalo o Nacrtu strategije za unapređenje položaja starih u RS-u od 2019. do 2028.

Nebojša Vukanović - Screenshot/YouTube

“Pošto sam istoričar, pročitao sam podatke o broju stanovnika iz 1910. godine, iz perioda Austro-Ugarske na području istočne Hercegovine. Austrija je tada bila okupator, ali će se ispostaviti da je sadašnja vlast gora od okupatora, jer sad nema pola ljudi u odnosu na 1910. U RS-u se godišnje rodi 9.300, a umre 14.500 stanovnika. Od kraja rata do danas izgubili smo trećinu stanovnika. Srce RS-a nalazi se u Beču i nema te strategije koja će promijeniti stanje dok se ne promijeni odnos vlasti prema ljudima”, kazao je Vukanović.

Njegov kolega iz opozicije Draško Stanivuković (PDP) je rekao da sjednica nije trebala biti održana i da bi bilo svrsishodnije da su poslanici jučer bili na poplavljenim područjima i pomagali građanima.

“O čemu mi pričamo? Penzioneri imaju penzije od 180 ili 370 KM, a mi ovdje sjedimo i neki od nas se i ne javljaju za riječ, a svaki mjesec uzmemo po 3.000 KM. Kakva crna Republika Srpska? Samo izrada ovakvih strategija košta najmanje 100.000 KM. Strategija je spisak bezveznih želja”, rekao je Stanivuković, s kojim se složio i Miladin Stanić iz SDS-a, tvrdeći da se na izradi strategije uzimaju pare, prenosi “Depo“.

A sad malo o strategiji koju su poslanici jučer razmotrili. Fokus strategije je rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih osoba, zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima.

“U fokusu su i socijalna zaštita, cjeloživotno učenje, aktivno učešće u zajednici, prevencija nasilja, zapostavljanja i zlostavljanja starijih osoba od njihovih srodnika ili drugih osoba iz zajednice, kao i međugeneracijska solidarnost”, navodi se u Nacrtu.

Ističe se i da je usvajanje ovog dokumenta dio strateškog opredjeljenja Vlade RS-a, da bi se stvorili povoljniji uslovi za pomoć u savladavanju socijalnih i drugih teškoća starih, kao i u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba starijih u stanju socijalne potrebe, obezbjeđivanje zdravog i aktivnog starenja…

Pomoćnik ministra zdravlja RS Pavle Paunić je rekao da je njen fokus rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih, zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima. Poslanici su raspravljali i o Nacrtu strategije za unapređenje se*sualnog i reproduktivnog zdravlja u RS-u.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh