BiH

Kako zaustaviti odlazak mladih: Samo iz Mostara za pet godina iselile 784 porodice

Grad Mostar u periodu od 2013. do 2018. godine, napustile su ukupno 784 porodice, tačnije više od dvije hiljade građana, objavila je Unija za održivi povratak i integracije, koja je nedavno objavila da je BiH od 2013. do kraja novembra prošle godine ostala bez 172.000 stanovnika.

Tuga - Twitter

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, smatra da je klima koja vlada u našoj zemlji, kako ekonomska, tako i politička, odavno deprimirajuća, te da bh. građane dosta privlače poslovne ponude iz evropskih zemalja, najčešće Njemačke, Austrije, Slovenije i Švedske.

“Potrebno je da se ova problematika nađe na dnevnom redu institucija u BiH, prvenstveno Parlamentarne skupštine BiH. Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kreirala opće preporuke u cilju smanjenja odlazaka bh. građana. Neophodno je donijeti konkretnu i transparentnu Strategiju zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva iz svih dijelova BiH, koju moraju izraditi i usuglasiti organi vlasti na svim nivoima u zemlji. Donijeti više istovremenih mjera sa različitih aspekata, odnosno uvezati tržište rada sa obrazovanjem. Postoje mladi koji se obrazuju, ali ih tržište rada ne prihvaća kao takve. Potrebno je napraviti strategiju ruralnog razvoja za poljoprivredu i turizam, omogućiti pokretanje start-up kompanija i drugo”, rekla je Zukić.

Mladi ljudi u brojnim anketama ne vide budućnost u BiH, a za katastrofalno stanje u privredi i priviligije prilikom zapošljavanja krive stranke koje su na vlasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh