BiH

U Srpcu zaplavljeno oko 50 kuća, Sava u porastu

Stanje na poplavljenom području u selima Lijevča polja u srbačkoj općini za sada je pod kontrolom, ali Sava sve više prijeti i ukoliko se nastavi njen rast do kraja dana mogle bi biti proglašene redovne mjere odbrane od poplava, podaci su općinske vlasti.

poplave-Srbac-Fena

Trenutno je na području te lokalne zajednice zaplavljeno oko 50 kuća u nebranjenom području u Starom Martincu, Prijebljezima, Liliću, Kukuljama, Razboju Ljevčanskom, Glamočanima, Bajincima i Gaju, a voda je ušla u sedam kuća, od čega u tri u Liliću, dvije u Kukuljama i po jednu u Razboju i Starom Martincu, piše “Radiosarajevo.ba“.

Pod vodom je i više stotina hektara oranica na tom području.

Sava raste i jutros je iznosila je 814 centimetara na mjernom mjestu kod Srpca, dok se redovne mjere zaštite od poplava proglašavaju na 860, a vanredne na 940 centimetara.

U ovom trenutku zaplavljen je veliki broj poljoprivrednih površina od Sela Srbac do Korova, kao i jedan broj vikend naselja, ali domaćinstva za sada nisu ugrožena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh