BiH

Arnaut tražio od Inzka da koristi bonske ovlasti kod sukoba interesa zvaničnika

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) poslanička pitanja u vezi sa korištenjem bonskih ovlasti kod sukoba interesa niza zvaničnika.

Damir Arnaut - N1info.com

On ističe da postojeći zakoni o sukobu interesa propisuju sankcije, ali se ti zakoni ne primjenjuju jer komisija na državnom nivou već duže vrijeme ne funkcioniše. na nivou Federacije BiH nikada nije ni formirana, a na nivou RS je nadasve neaktivna, piše “Klix.ba“.

Istovremeno, navodi, OHR je prošle sedmice od nekoliko članica Vijeća sigurnosti UN-a dobio podršku da koristi bonske ovlasti.

“Pored sankcionisanja ratnohuškačih poteza, korištenje bonskih ovlasti za sankcionisanje zvaničnika koji su u sukobu interesa, uključujući one koji ismijavaju neprimjenjivost postojećih zakona, bi značajno unaprijedilo borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, smatra Arnaut u aktu upućenom OHR-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh