BiH

Fahrudin Solak: “Nakon dvije nemirne noći, građani mogu mirno spavati”

Nakon dvije besane noći za stanovnike koji žive uz rijeke Sanu, Usoru i Bosnu, ova noć će proteći mirno, a nivo rijeka već opada, kazao je oko 22 sata Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Fahrudin Solak - FUCZ

“Situacija je u ovom trenutku zadovoljavajuća. Rijeke koje su u prethodna dva dana predstavljale problem sada su u opadanju, a nema ni novih najavljenih padavina, tako da očekujemo mirnu noć”, kazao je za “Radio Sarajevo” Solak.

Na prostoru Krajine danas je pao i snijeg, ali kako kaže Solak, nove padavine nisu uzrokovale povećanje vodostaja.

“Zajedno sa kolegama iz Agencija za vodno područje rijeke Save pratimo stanje vodostaja rijeka, situacija je apsolutno pod kontrolom i odgovorno tvrdim da sada građani mogu mirnije spavati”, kazao je Solak.

Danas su ekipe FUCZ-a radile na ispumpavanju vode koja se nakupila u kanalima i objektima, ali i formirala nasipe tamo gdje je to bilo potrebno.

“Iako se situacija smiruje, mi ništa ponovo nećemo prepustiti slučaju, pratit ćemo vodostaj rijeka i prognoze koje nam dolaze. Dobra stvar je da nema kontinuiranih padavina. Kolege iz Federalnog zavoda za geologiju kazali su nam da to pogoduje u formiranju klizišta, jer se voda ne zadržava pod tlom i ne formira kliznu ravan. Bilo je manjih odrona uz ceste, ali ništa veliko. Pratiti ćemo i prostor gdje su i prije bila klizišta, da slučajno ne dođe do novih odrona”, pojasnio je u razgovoru za “Radio Sarajevo” Solak.

Za sada, kako je kazao Solak, kritične tačke su na područjima gdje je proglašeno stanje prirodne nepogode, kao što su općine Sanski Most, Ključ i Bosanska Krupa.

“Imamo tih slučajeva i u ZDK, u općini Maglaj i Tešanj. U općini Maglaj stanje prirodne nepogode proglašeno je na dijelovima toka rijeke Liješnice. U Tuzlanskom kantonu stanje elementarne nepogode proglašeno je samo u Banovićima. Naši timovi su na terenu i nastavit ćemo da pratimo situaciju”, kazao je Solak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh