BiH

Deložacija na površinskom kopu Šikulje: Porodica iseljena, napadnut kamerman

Porodica Ibrahima Spahića danas je deložirana iz kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini površinskog kopa Šikulje u Lukavcu. Deložaciju je zatražio Rudnik Kreka Tuzla zbog toga što je ovo rudno polje, ali čitav događaj nije prošao bez incidenta jer je napadnut jedan kamerman.

Deložacija na površinskom kopu Šikulje - Screenshot

Sudski vještaci procijenili su imovinu Spahića na 117.000 KM. Danas je morao pristati na 80.000 za početak, a nada se da će ostatak dobiti sudskim putem. Spahiću za mjesec mora biti isplaćen novac, pišu “Nezavisne“.

Neću ja prihvatiti alternativni smještaj. Imam bratovu kuću u kojoj ću živjeti do isplate tog novca da mogu sebi kupiti drugu kuću“, kratko je rekao Spahić.

Druga sporna porodica je Begajeta Ribića, koja će biti iseljena u narednom periodu. Procijenjena vrijednost njegovog imanja je 120.000 maraka, a Rudnik nudi 17.000 jer kuća nije imala potrebne dozvole za izgradnju. Dogovoreno je da razliku od 100.000 KM isplate rudari, općina Lukavac te uprava rudnika, a sve na ime donacija.

Uvažen je prijedlog koji sam uputio, to je da sindikalna organizacija otvori račun i da organizujemo jednu humanitarnu i solidarnu akciju kako bismo sakupili sredstva i isplatili vrijednost objekta“, rekao je Edin Delić, načelnik Lukavca. Iseljavanjem ove dvije porodice Površinski kop Šikulje nastavit će nesmetano iskop uglja na ovom području.

Tokom deložacije desio se incident. Napadnut je Ademir Mešanović, kamerman “RTV TK”. Kada su kamermani počeli snimati, jedan od zaštitara koji su osiguravali deložaciju prišao je kamermanu Mešanoviću i rekao: “Nosi tu kameru“. Rukom je oborio kameru na tlo u blato, te se okrenuo i nastavio pričati s kolegama.

Mi smo izašli i počeli snimati. U jednom momentu je prišlo lice iz agencije ‘Cobra Security’. Išao je rukom i rekao: ‘Nemoj snimati’. Uhvatio je za kameru, a s obzirom na to da je mala, oborio ju je i pala je na zemlju. Ima sve snimljeno“, ispričao je Mešanović.

Zaštitar je radnik agencije koju je angažovala Uprava Rudnika Kreka, koja tvrdi da je cijeli događaj kamerman inscenirao.

Dobio sam tu informaciju od šefa obezbjeđenja i on mi je kazao da nije bilo tako“, rekao je Osman Bleković, direktor Rudnika Kreka Tuzla.

Kad su mu novinari rekli da postoji snimak napada i ima li namjeru poduzeti određene mjere, Bleković je odgovorio da u tom slučaju namjerava reagovati. Upravni odbor Udruženja “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili fizički napad na kamermana Mešanovića. Kako tvrdi Udruženje, napad je izvršen po nalogu Uprave Rudnika, čiji je “krizni štab” ranije donio odluku o “zaštiti imidža” te zabranio kamermanima da snimaju deložaciju i obavljaju posao.

Nasilničko i primitivno ponašanje radnika zaštitarske firme ‘Cobra’ i odluka Uprave Rudnika Kreka sa direktorom Osmanom Blekovićem na čelu da ne dozvole medijima snimanje, nedopustiv su atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izvještavaju o događaju od javnog značaja, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini rudnika“, saopšteno je iz ovog udruženja, te naglašeno da je slučaj prijavljen policiji, zatraženo je očitovanje Uprave Rudnika te sankcionisanje zaštitara zbog fizičkog napada i oštećenja imovine.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh