BiH

Vlada bh. entiteta RS izdvaja novih milion maraka za lobiranje u Americi

Vlada Republike Srpske je u aprilu 2019. potpisala ugovor sa lobističkom kućom McGinnis Lochridge iz Teksasa koja će institucijama ovog bh. entiteta pružati pravne usluge u Sjedinjenim Američkim Državama i održavanje web stranice na engleskom jeziku.

Vlada RS - Jabuka.tv

Tako RS nastavlja svoje lobističke aktivnosti u Americi, gdje su u samom svjetskom vrhu zajedno sa Katarom, Saudjskom Arabijom i Emiratima!

Nažalost, RS to radi gotovo isključivo protiv interesa države BiH!

Ugovor od 25. aprila ove godine je u ime bh. etniteta RS potpisao Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, a u ime teksaške kompanije Martin T. Lutz, prenosi “Radio Sarajevo“.

Mjesečno 80.000 dolara

RS se obavezala da će lobistima iz ove kuće plaćati na mjesečnom nivou 80.000 američkih dolara, i to od maja do decembra ove godine. To znači da će entitetska vlada za ove svrhe investirati 1,13 miliona maraka, samo u ovom aranžmanu.

Ugovor Vlade RS sa američkim lobistima možete pogledati OVDJE.

Lobisti će, kako se navodi u zvaničnom ugovoru koji je klasificiran pod oznakom INTERNO, savjetovati i zastupati RS, te raditi sa njenim imenovanim predstavnicima na međunarodnim pravnim pitanjim, uključujući i obaveze entiteta koje se tiču Daytonskog sporazuma, te u pogledu odnosa sa OHR-om, Vijećem za implementaciju mira, kao i u odnosima institucija etniteta i države…

Istraživački novinari iz Amerike već su objavili i naslovnu stranu web stranice koju priprema novi lobistički partner Vlade RS koja nosi naziv ‘BiH Dayton Project’, a na naslovnoj stranici je slika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Na nove lobističke avanture RS u Americi prvi je ukazao Samir Beharić, studentski aktivista i student na Univerzitetu u Beču i Univerzitetu u Leipzigu u sklopu zajedničkog Erasmus Mundus master programa, upućujući pitanje javnosti šta se krije iza novih koraka Vlade RS da troši milion maraka na lobiranje u RS.

Zaista, malo je vjerovatno da su lobisti angažirani samo za “usklađivanje zakona u RS i BiH sa EU standardima”.

Možda bi odgovor mogao biti slijedeće. Znakovito je, naime, da se na stranici novih RS lobista objavljuju tekstovi u kojima se iznova ponavljaju teze o majorizaciji Hrvata, o Šefiku Džaferoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH kao pripadniku odreda El Mudžahid koji se borio protiv Srba i Bošnjacima u politici koji blokiraju sve procese.

Jasno je, reći će upućeni, kakav je cilj ovih tekstova.

“Ništa ovdje nije čudno, a ni novo. Ovo je još samo jedan dokaz da Milorad Dodik radi i da ima cilj. On je čovjek koji očigledno ima plan. To što pro-BiH lideri ne plaćaju lobiste i nisu ujedinjeni, to je sasvim druga priča jer očigledno smatraju da će ih Amerika i Evropska unija vječno podržavati pa ne moraju ništa poduzeti po ovom pitanju. To niti je plan, niti se tako kroji bilo kakva politika”, kazala je za “Radio Sarajevo” Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća iz Wasingtona (ACBiH).

Čak 30 miliona za lobiranje

Ona je ranije za “DW” kazala da neki u RS-u misle kako se na predsjednika Donalda Trumpa može lako utjecati i da je on za njih “laka meta” jer brzo mijenja mišljenje. Taj zadatak, da mu promijene mišljenje, kako se čini, dobili su američki lobisti angažovani od strane RS.

“Glas Amerike”, uz pomoć kolega iz Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, već izvjesno vrijeme detaljno istražuje aktivnosti političara Milorada Dodika i drugih članova SNSD-a na pokušajima kupovine utjecaja u SAD-u.

Prema analizi “Glasa Amerike” iz 2017. godine, Milorad Dodik i njegove partijske kolege su dosad u SAD-u potrošile ukupno 29.635.062,83 dolara za ove svrhe!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh