BiH

Duraković uputila inicijativu: Roditelj čije je dijete teško bolesno treba imati pravo na odsustvo s posla sve dok traje liječenje

U toku je osma sjednica Skupštine KS, na kojoj trenutno zastupnici postavljaju pitanja i inicijative.

Zastupnica Jasna Duraković (SBB) uputila je inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, Pravilnika o postupku i kriterijima o privremenoj spriječenosti za rad zbog povrede, bolesti ili druge spriječenosti za rad.

Ističe da je njena inicijativa odraz apela mnogobrojnih roditelja KS čija su djeca oboljela od malignih bolesti i koji su u postupku procesa liječenja djeteta spriječeni na rad jer su potrebni svome djetetu.

– Prema važećem pravilniku, dužina trajanja spriječenosti za rad roditelja čije dijete se liječi od maligne bolesti je šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini. Kod djece kod koje je dijagnosticiran malignitet, akutna limfocitna leukemija, samo kliničko liječenje traje od šest do osam mjeseci, nakon čega je dijete u remisiji i predstoji 18 mjeseci održavanja postojećeg stanja tokom kojeg dijete i dalje dobija citostatsku terapiju oralno.

Ima kontrolu krvnih nalaza jednom sedmično. Tokom tih 18 mjeseci održavanja dijete je imunokompromitirano te nije sposobno biti dio bilo kakvog kolektiva, ima posebnu ishranu i praćenje stanja bolesti, ima mjesečne kontrole na klinici tokom kojih se rade sternalne i lumbalne punkcije.

Djetetu je nakon dijagnoze bolesti ugrađen centralni venski kateter u glavnu srčanu venu, o kome u toku održavanja brigu vodi roditelj (ispire sterilnim postupkom, mijenja, vodi brigu da se ne povrijedi…) – pojasnila je Duraković,prenosi Avaz

Dodaje da je, osim narušenog psihofizičkog stanja i djeteta i roditelja, nužno prisustvo jednog od roditelja tokom trajanja liječenja.

– Ovim putem vas molim da pokušate po hitnom postupku izvršiti izmjenu zakona (pravilnika) na način da, dok traje liječenje i održavanje bolesnog djeteta, jedan od roditelja ima pravo na privremenu spriječenost za rad, koju će odobriti prvostepena ili drugostepena ljekarska komisija, jer je bolest izlječiva u velikom postotku, ali postupak liječenja traje, zahtijeva praćenje, kontrolu i brigu o djetetu.

Kao što su to uradile zemlje u susjedstvu, izmjena Pravilnika bi podrazumijevala da roditelj ima pravo na bolovanje radi njege djeteta oboljelog od maligne bolesti neograničeno, tj. onoliko koliko traje liječenje i rehabilitacija, kao i da će se roditelju osiguraniku koji ostvaruje kod poslodavca pravo na naknadu na osnovu ove spriječenosti za rad isplaćivati puni iznos plaće – istakla je Duraković,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh