BiH

Ko su kandidati za glavnog tužioca Kantona Sarajevo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće na sjednici zakazanoj za sutra trebalo imenovati glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), a nakon što je 10. maja obavljen intervju s četiri kandidata za tu rukovodnu poziciju.

Prema informacijama do kojih je došao Radiosarajevo.ba glavni kandidati za glavnog tužitelja Kantona Sarajevo su Sabina Sarajlija, Sanin Bogunić i Sead Kreštalica. Oni će sutra biti prisutni na sjednici VSTV-a s članovima ovog vijeća kada će imati priliku da predstave predviđeni plan i program rada u svom petogodišnjem mandatu.

Kantonalno tužilaštvo predstavlja i vodi Glavni kantonalni tužilac sa tri zamjenika, koji obavljaju zadatke koje im povjeri Glavni kantonalni tužilac, te za izvršenje istih odgovaraju Glavnom kantonalnom tužiocu. Mandat Glavnog kantonalnog tužioca i njegovih zamjenika je pet godina, nakon čega mogu biti ponovo imenovani. Mandat kantonalnih tužioca je neograničenog trajanja, s tim što isti, jednako kao i Glavnom kantonalnom tužiocu i zamjenicima, može prestati u slučajevima podnošenja ostavke, navršavanju starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili u slučaju da budu razriješeni dužnosti iz razloga utvrđenih zakonom.

Pročitajte biografije kandidata za glavnog tužitelja Kantona Sarajevo.

Sabina Sarajlija
Rođena je 21.11.1978. u Brčkom. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine,a pravosudni ispit položila je 2004. godine. Magistrirala je 2009. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Katedra za krivično pravo.

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH, te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine. Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa.

Angažovana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Učestvovala je na stručnim usavršavanjima u zemlji i inostranstvu. Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

Sanin Bogunić
Rođen je 2. februara 1977. godine u Goraždu, gdje je završio Opću gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine, a pravosudni ispit položio 2004. godine.

Nakon završetka studija, dosadašnju radnu karijeru proveo je u bosanskohercegovačkom pravosuđu, radeći na poslovima sudskog pripravnika, stručnog saradnika i pravnog savjetnika u sudu. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, u martu 2008. godine, imenovan je za tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Funkciju šefa Odjela za privredni kriminalitet i korupciju obnašao je četiri godine.

Sead Kreštalica
Rođen je 8. 11. 1961. godine u Han Pijesku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986. godine, a pravosudni ispit položio 1993. godine.

U periodu od 1995. do 2003. godine bio je zamjenik općinskog tužioca Općinskog tužilaštva II Sarajevo. Za tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovan je u decembru 2003. godine. Radio je u Odjelu za opći kriminalitet, Odjelu za ratni zločin, nakon čega je bio i šef Odjela privrednog kriminala. U periodu od 2008. do 2015. godine bio je član Upravnog odbora Udruženja tužitelja F BiH kao i član liste stručnjaka zaodređivanje pitanja i odgovora iz krivično-pravne oblasti za tužioce.

Član je Radne grupe za izradu smjernica za postupanje kantonalnih tužilaštava u okviru postupka za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Bio je učesnik programa Međunarodne policijske akademije Federalnog istražnog biroa (FBI),prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh