BiH

Ko su kandidati za glavnog tužioca Kantona Sarajevo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće na sjednici zakazanoj za sutra trebalo imenovati glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), a nakon što je 10. maja obavljen intervju s četiri kandidata za tu rukovodnu poziciju.

Advertisements

Prema informacijama do kojih je došao Radiosarajevo.ba glavni kandidati za glavnog tužitelja Kantona Sarajevo su Sabina Sarajlija, Sanin Bogunić i Sead Kreštalica. Oni će sutra biti prisutni na sjednici VSTV-a s članovima ovog vijeća kada će imati priliku da predstave predviđeni plan i program rada u svom petogodišnjem mandatu.

Kantonalno tužilaštvo predstavlja i vodi Glavni kantonalni tužilac sa tri zamjenika, koji obavljaju zadatke koje im povjeri Glavni kantonalni tužilac, te za izvršenje istih odgovaraju Glavnom kantonalnom tužiocu. Mandat Glavnog kantonalnog tužioca i njegovih zamjenika je pet godina, nakon čega mogu biti ponovo imenovani. Mandat kantonalnih tužioca je neograničenog trajanja, s tim što isti, jednako kao i Glavnom kantonalnom tužiocu i zamjenicima, može prestati u slučajevima podnošenja ostavke, navršavanju starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili u slučaju da budu razriješeni dužnosti iz razloga utvrđenih zakonom.

Pročitajte biografije kandidata za glavnog tužitelja Kantona Sarajevo.

Sabina Sarajlija
Rođena je 21.11.1978. u Brčkom. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine,a pravosudni ispit položila je 2004. godine. Magistrirala je 2009. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – Katedra za krivično pravo.

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH, te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine. Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa.

Angažovana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Učestvovala je na stručnim usavršavanjima u zemlji i inostranstvu. Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

Sanin Bogunić
Rođen je 2. februara 1977. godine u Goraždu, gdje je završio Opću gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine, a pravosudni ispit položio 2004. godine.

Nakon završetka studija, dosadašnju radnu karijeru proveo je u bosanskohercegovačkom pravosuđu, radeći na poslovima sudskog pripravnika, stručnog saradnika i pravnog savjetnika u sudu. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, u martu 2008. godine, imenovan je za tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Funkciju šefa Odjela za privredni kriminalitet i korupciju obnašao je četiri godine.

Sead Kreštalica
Rođen je 8. 11. 1961. godine u Han Pijesku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986. godine, a pravosudni ispit položio 1993. godine.

U periodu od 1995. do 2003. godine bio je zamjenik općinskog tužioca Općinskog tužilaštva II Sarajevo. Za tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovan je u decembru 2003. godine. Radio je u Odjelu za opći kriminalitet, Odjelu za ratni zločin, nakon čega je bio i šef Odjela privrednog kriminala. U periodu od 2008. do 2015. godine bio je član Upravnog odbora Udruženja tužitelja F BiH kao i član liste stručnjaka zaodređivanje pitanja i odgovora iz krivično-pravne oblasti za tužioce.

Član je Radne grupe za izradu smjernica za postupanje kantonalnih tužilaštava u okviru postupka za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Bio je učesnik programa Međunarodne policijske akademije Federalnog istražnog biroa (FBI),prenosi Radiosarajevo


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh