BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Donijeti državni zakon o zabrani negiranja genocida

Traže da vlasti RS ukinu odluke o dodjeli odlikovanja za osuđene ratne zločince

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Fena

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao je na vanrednoj sjednici, na inicijativu više udruženja žrtava rata, Rezoluciju povodom presude MKSJ Radovanu Karadžiću.

Ovom rezolucijom Predstavnički dom poziva zastupnike i delegate u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina te slavljenje zločina i zločinaca.

Poziva i ostala parlamentarna tijela na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou da donesu rezolucije kojima će potvrditi stavove iz rezolucija Evropskog parlamenta, a vlasti Republike Srpske da ukinu odluku o davanju imena Radovana Karadžića Studentskom domu na Palama.

Narodnu skupštinu RS je Predstavnički dom pozvao da ukine odluku o dodjeli odlikovanja za Karadžića i druge osobe osuđene za genocid i ratne zločine.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nalaže predsjedavajućem Elviru Karajbiću da izglasanu rezoluciju proslijedi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Narodnoj skupštini RS i drugim parlamentarnim odnosno skupštinskim nivoima.

U preambuli Rezolucije stoji da se ona donosi uzimajući u obzir zahtjev 12 udruženja žrtava, Rezolucije Evropskog parlamenta od 7. jula 2005. godine, 15. januara 2009. godine i 9. jula 2015. godine, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine od 16. juna 2008., Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 827 od 25. maja 1993., 1551 od 9. jula 2004. i 1575 od 22. novembra 2004. godine.

Nakon izglasavanja Rezolucije, vanredna sjednica Predstavničkog doma je okončana, a potom započela naredna o stanju sigurnosti u FBiH povodom najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog sastava policije, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh