BiH

IGK poručio Inzku: Zabranite Dodiku političku aktivnost

Veličanje bivše Vojske RS, presuđene od oba međunarodna suda UN-a za genocid u BiH, kroz izjavu Milorada Dodika o oblačenju uniformi te zločinačke, agresorsko-genocidne vojske je dio kontinuiteta rušenja bosanskohercegovačke države, što je veoma opasno narušavanje mira i stabilnosti, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Valentin Inzko i Milorad Dodik - Source.ba

Kako se navodi, radi se o kontinuitetu antidržavne politike u cilju realizacije velikosrpskog nacionalističkog cilja “Svi Srbi u jednoj državi”, na račun podjele države BiH.

– Manji bosanskohercegovački entitet je sve dalje od procesa suočavanja s naučnoistraživačkom, historijskom i pravnom istinom o agresiji i genocidu u BiH. Takav fašizam i šovinizam je veoma opasan ne samo za državu BiH već i za Evropu i svijet.

Milorad Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta RS iz ratne 1992., establišmenta pravomoćno presuđenog za genocid u BiH. IGK ne isključuju mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji s unutrašnjim antibosanskim faktorom pojačano računaju s podjelom države BiH – saopćeno je.

Dodaje se da je izjava o oblačenju uniformi bivše Vojske RS, vojske koja je počinila najgori zločin protiv čovječnosti poslije holokausta u Evropi, genocid u BiH, zapravo slavljenje agresivno-genocidne ostavštine bivše vojske i policije RS, čime se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su povrijeđene žrtve, istina i pravda udaljene, a bosanski ljudi, žene, djeca dehumanizirani.

– Na ovakve poteze se mora reagirati, mora aktivno djelovati, ne smije se šutjeti. Zbog toga istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i sloboda, intelektualci okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK ponovo traže hitno oglašavanje svjetskih vladinih i nevladinih autoriteta za političko uklanjanje i krivično sankcioniranje Milorada Dodika, koji se u ime mira i stabilnosti u BiH, Evropi i svijetu mora hitno zaustaviti i politički i krivično sankcionirati – smatraju u IGK.

Ističu da je Dodikov napad na jedan od najjačih elemenata države BiH Oružane snage BiH napad na državu BiH kao prosperitetnu buduću članicu NATO-a i EU.

– Ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) ne zaustavi glavnog generatora destrukcije države BiH i glavnog generatora nestabilnosti u BiH, pa samim tim i u Evropi i svijetu, imat ćemo ozbiljne posljedice. Nezamislivo je da se mirno posmatra Dodikovo kontinuirano antidržavno ponašanje, koje je krajnje skandalozno, fašističko i šovinističko, kojim se opasno podrivaju suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i teritorijalni integritet države BiH.

Visoki predstavniče u BiH – Odgovorite na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, Dodiku zabranite bilo kakvu političku aktivnost!

Nadležni bosanskohercegovački državni subjekti – Hitno podnesite krivičnu prijavu nadležnim pravosudnim organima u BiH protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH, zbog pokušaja rušenja države BiH! Pozivamo tužilaštvo i sudstvo BiH da navedene prijave uzmu u hitno razmatranje.

Članice EU i Kanada – Hitno proglasite Milorada Dodika nepoželjnim u svojim državama!

Vi nabrojani ste na hitnom potezu u ime mira i stabilnosti, u ime očuvanja države BiH.

Milorad Dodik treba biti svjestan da država BiH, istina, pravda i kultura sjećanja nikada neće, uvjetno rečeno, bankrotirati. Zato što je mnogo više onih koji su i danas spremni braniti državu BiH, najboljim sredstvom – institucionalizacijom kulture sjećanja u ime pobjede istine i pravde za bolju budućnost svih istinskih građana BiH, građana koji sebe humaniziraju kroz borbu za istinu i pravdu.

Aparthejd Milorada Dodika mora biti i hoće biti zaustavljen. Na kraju Milorad Dodik treba znati da se BiH još od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u. To je legalna i legitimna činjenica kojom trebaju računati svi subjekti na putu BiH u NATO – piše u saopćenju.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh