BiH

Zvizdić: Najbolji odgovor na Dodikove prijetnje je insistiranje na MAP-u

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik danas je zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

No image - Haber.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik danas je zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, piše “Vijesti.ba“.

Na ovo je reagirao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Reakciju prenosimo u nastavku:

– “Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da slijedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje Oružanih snaga BiH koje su najvažniji garant mira u Bosni i Hercegovini i najbolji primjer uspješne unutrašnje bosanskohercegovačke integracije.

Vijeće ministara BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OS BiH.

A najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija BiH.

EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu sa važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu sa tim.

Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne medjunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh