BiH

Očekuje se povećan vodostaj rijeke Save u FBiH

Zbog pojačanih padavina u narednih pet dana (od 12. do 17. maja) očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije.

Sava - Vijesti.ba

Obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla..itd), opasnost na izljevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska krupa i Bihać), te gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija za vodno područje rijeke Save će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Sugeriše se na povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u FBiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh