BiH

U Banjaluku večeras stiže obilna kiša, očistite kanale oko kuća i na sigurno sklonite imovinu

Banja Luku će, kao i cijeli bh. entitet Republiku Srpsku, od večeras zahvatiti novi talas padavina, koji će jačati iz dana u dan, zbog čega su Civilna zaštita i ostale nadležne gradske službe u stanju pune pripravnosti.

Poplave u Banjaluci - Arhiva/TVK3.info

To je potvrdio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, podsjetivši da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) od nedjelje, 12. maja, najavio značajnije padavine.

“Međutim, u ovom momentu teško je procijeniti o kojem obimu padavina je riječ. Gradske službe su, u skladu sa upozorenjima RHMZ i Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ), u fazi preduzimanja preventivnih mjera, te pozvao građane da narednih dana prate upozorenja. Građanima se preporučuje da, preventive radi, oko kuća i dvorišta, očiste kanale i propuste gdje se obično skupljaju oborinske vode. Onima koji imaju septičke jame, preporučuje se preventivno čišćenje, kako ih podzemne vode ne bi dopunile i prelile”, rekao je Radojičić, prenosi “SrpskaInfo“.

Banjalučka Civilna zaštita već je izdala uputstvo kako bi građani trebalo da se ponašaju u slučaju poplava, s obzirom na najavljene vremenske neprilike i obilne kiše koje su prognozirane do 15. maja.

Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, ističe da su sve nadležne gradske službe stavljene u stanje pojačane pripravnosti, ali i da građani moraju znati šta im je činiti ukoliko dođe do poplava.

“U prevenciji najavljene poplave važno je imati spreman materijal za zaustavljanje prodiranja vode u kuću kao što su vreće sa pijeskom, a svu pokretnu imovinu bi trebalo izmjestiti na sigurno”, savjetuje Ćućun.

Dodaje da je, ako već dođe do poplave, a ljudi se zateknu u kući ili drugom objektu, potrebno da se popnu na više spratove ili na krov, te sačekaju pomoć.

“Civilna zaštita i nadležne gradske službe prate stanje vodotokova na području Banjaluke i preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite, s obzirom na mogućnost obilnih količina padavina”, poručio je Ćućun.

U RUCZ naglašavaju da su pojačanom režimu rada osmatranja i obavještavanja.

“Na osnovu prognoze meteorologa, 8. maja smo uputili cirkularno pismo svim načelnicima službi civilne zaštite u lokalnim zajednicama da obrate pažnju na vlažni talas koji može da donese obilnu kišu, posebno na sjeveru RS-a. Njihova obaveza je da preduzmu sve mjere i aktivnosti na zaštiti od poplava u narednim danima. Radimo sve da ovaj vlažni talas profesionalno dočekamo i ispratimo iz RS. Svi smo u pojačanom režimu rada, a posebno naše jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom i tim za prečišćavanje vode. Na lokalnim zajednicama je da pripreme odgovarajući materijal, tehničko-tehnološku opremu, ljudstvo, mehanizaciju, te da budu u konstantnom dežurstvu. Ako izazov bude veći od njihovih resursa, onda se uključuju regionalne snage”, kaže portparol RUCZ Željko Stojanović.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je obavijestilo nadležne institucije iz sistema zaštite i spasavanja u BiH, te međunarodne partnere, o najavljenim nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama u BiH.

“Obaviješteni su o padavinama koje bi mogle izazvati poplave u BiH, a zatražili smo da budu pripravni u slučaju potrebe za angažovanje dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite”, navodi se u saopštenju.

Igor Radojičić je rekao da se u ovom gradu u protekle dvije godine mehanizacijom radilo preventivno krčenje kanala i propusta, kada je riječ o bujičnim vodotocima.

“Grad ima konstantnu komunikaciju sa Hidroelektranom “Bočac”, te ima izgrađenu mapu rizika. U protekle dvije godine urađen je master plan i identifikovane su rizične tačke i područja, a to su okolina vodotoka rijeke Vrbanja, okolina vodotoka rijeke Vrbas, pritoke, bujični potoci tamo gdje su padine. Dodatni problem je to što je zemljište već zasićeno, jer je kiše bilo i proteklih dana, tako da svake nove obilnije padavine mogu izazvati dodatne poteškoće”, naglasio je Radojičić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh