BiH

Kontakt-tačka Europola ostaje u ‘amanet’ novom sazivu Vijeća ministara

Još je neizvjesno kada će Bosna i Hercegovina dobiti novo Vijeća ministara BiH, ali je evidentno da ovaj saziv Vijeća ministara u tehničkom mandatu neke od ključnih stvari neće riješiti i da će novi saziv dobiti nekoliko vrućih tema za razmatranje.

vijece ministara-Patria

Jedna od njih je rješavanje problema saradnje Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om. Iz Vijeća ministara iz više izvora potvrđeno je da taj problem neće biti riješen u ovom mandatu. Problem je jer iz Republike Srpske, entiteta u BiH, ne pristaju da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela bude centralna kontakt tačka Bosne i Hercegovine sa EUROPOL-om, piše “Patria“.

„Protivljenje MUP RS bio je glavni razlog da se to pitanje već duže od dvije godine odgađa iako je bilo jasno utvrđeno da kontakt tačka treba biti tamo (DKPT) gdje postoje uvjeti, gdje postoji dobra praksa, profesionalci i gdje je jedino logično da bude ta tačna, a to je DKPT BiH, a ne nikako bilo koji kantonalni ili entitetski MUP“, rekao je ranije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Od ranije postoje strahovi da bi Sporazum BiH s EUROPOL-om mogao biti prekinut, jer EUROPOL već dvije godine čeka imenovanje kontakt-osobe za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Ipak, do toga neće doći, jer je BiH do sada bila dobar partner i Interpolu i Europolu. Te agencije do danas nesmetano razmjenjuje informacije sa agencijama u BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić jedan je od onih koji su protiv toga da u DKPT-u bude kontakt-tačka i za MUP Republike Srpske. S druge strane, u ovoj instituciji su stava da je Direkcija jedina tehnički osposobljena za razmjenu podataka za relevantnim međunarodnim agencijama, te da bi u Direkciji svakako trebala biti smještena kontakt-tačka za saradanju između BiH i EUROPOL-a.

Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela iz 2008. godine uspostavljena je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao upravna organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH s operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, predstavlja jedinstvenu tačku za razmjenu informacija na strateškom i operativnom nivou u sklopu provođenja međunarodnih istraga. Ostvaruje međunarodnu policijsku saradnju, pri čemu osigurava, provodi i unapređuje saradnju domaćih policijskih, sudskih i drugih tijela sa srodnim tijelima zemalja svijeta, primjenjujući najbolje prakse. Saradnja se ostvaruje sa INTERPOL-om, EUROPOL-om, SELEC-om i drugim međunarodnim tijelima, u skladu sa potpisanim ugovorima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh