BiH

Palmer: “Amerika je mnogo uložila u region i BiH da bi digla ruke”

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje kako je vrijeme da na Zapadnom Balkanu lideri shvate svoju ulogu i zemlje povedu ka prosperitetu – Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

No image - Haber.ba

“Cilj SAD-a, EU i zemalja regiona je isti – napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primjeru Sjeverne Makedonije najbolje je vidljivo kako se oduprijeti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primijeniti i Srbija i Kosovo. Što se BiH tiče, SAD će ostati prisutan i pomoći BiH da provede reforme, kako na evropskom tako i NATO putu, koji je i zvanično opredjeljenje bh. vlasti”, kazao je Palmer.

On kaže da se sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sa raznim premijerima, s predstavnicima institucija sa ciljem da, prije svega, još jednom podvučemo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, našu predanost da pomognemo BiH na njenom putu ka evropskoj budućnosti a sve, naravno, u okviru sastanka EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), koji je organizovan prvenstveno sa ciljem podsticanja investicija, što jeste jedan od interesa i ciljeva i SAD-a.

“BiH je mnogo napredovala, ali još posla treba uraditi. Mnogo toga je potrebno uraditi, prije svega u sferi dobrog upravljanja i rukovođenja, u sferi borbe protiv korupcije u javnom sektoru, te na jačanju transparentnosti i, uopšte, jačanju klime za investiranje u zemlju. Zato su ključne reforme, ukoliko BiH želi uspješno da nastavi put ka evropskim integracijama. Ovo je najvažniji prioritet SAD-a i nešto na čemu želimo nastaviti raditi sa predstavnicima svih naroda u BiH”, kazao je Palmer.

Otkrio je da je prije posjete BiH, boravio i u Briselu, gdje se sastaa sa brojnim predstavnicima EU.

“Kao i prethodnih četvrt vijeka, naš cilj kada je u pitanju Zapadni Balkan ostaje nepromijenjen, a to je da pomognemo ovom regionu da se pomjeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama Zapadnog Balkana da uspješno provedu ključni set reformi i promjena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama što, naravno, podrazumijeva učlanjivanje u neke od ključnih institucija, kako EU, tako i NATO-a”, rekao je Palmer.

Naglašava da će ove reforme zemljama Zapadnog Balkana pomoći da postanu, prije svega, bogatije i stabilnije, a samim tim i bolji partner kako za SAD, tako i za ostale zemlje.

“Naša (SAD) ali i vizija EU je ista i vrlo jednostavna – prosperitetan i miran region koji je u miru kako sa sobom, tako i sa svojim susjedima, region koji čini dobar sastavni dio Evrope. Ono što je najvažnije je da ono što SAD i EU žele je upravo ono što žele i zemlje Zapadnog Balkana žele same za sebe. Svi znamo gdje želimo stići, trik je u tome kako stići do tog cilja”, naglasio je Palmer.

Što se tiče puta prema NATO savezu, on je rekao da je zo i zvanična politika BiH, ali to je nešto što nas čeka u budućnosti, malo dalje na ovom putu.

“Pitanje koje se trenutno nalazi na stolu ne tiče se članstva, tiče se podnošenja godišnjeg nacionalnog programa u NATO, a tu se radi o produbljivanju i jačanju partnerstva između BiH i NATO-a, a kroz to partnerstvo treba da se ojača i poboljša sigurnosni, odnosno odbrambeni sektor u BiH.

Ako samo pogledamo pitanje javnih nabavki i personala, reforma tog procesa je nešto što upravo treba da učini Bosnu i Hercegovinu boljim partnerom za NATO, a otvaranjem novih mogućnosti za zajednički rad na upravo ovim pitanjima – učinit će i NATO boljim partnerom za BiH. Mi smatramo da je ovo partnerstvo kako u najboljem interesu NATO-a, tako i u najboljem interesu Bosne i Hercegovine i prvenstveno je u interesu mira i stabilnosti ovog regiona”, kazao je Palmer u intervjuu za “Radio Slobodna Evropa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh