BiH

Radnici ‘Vitezita’ upozorili na tešku situaciju u kojoj se nalaze

Djelatnici Poslovnog sustava “Vitezit” iz Viteza okupili su se danas ispred zgrade Uprave ovog poduzeća, kako bi upozorili na tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Vitezit-radnici-Source.ba

Rukovoditeljica Službe kontrole kvalitete Vlatka Mlakić kazala je novinarima kako je, zbog nedostatka sirovina, proizvodnja stopirana već nekoliko mjeseci, dok radnici od studenog prošle godine nisu dobili plaće, piše “Fena”.

– Proizvodnje nema oko dva mjeseca na jednom pogonu, a na drugom od kraja prošle godine, i to zbog tehničkih razloga, odnosno nedostatka sirovina i energenata. Plaće nismo dobili od studenog prošle godine, iako je tu bilo nekih sporadičnih isplata – istaknula je Mlakić.

Radnici za stanje u “Vitezitu” okrivljuju neke od dosadašnjih direktore ovog poduzeća, a djelatnik Franjo Kovač upozorava da uposlenicima nakon rata nije uvezan radni staž.

– Nemamo uvezan staž, ni zdravstveno osiguranje, iako nam je uvijek bio cilj da radimo i da za to primamo plaću. Država i resorno federalno ministarstvo davali su određene poticaje i sredstva, ali su ona zloupotrebljavana – naglasio je Kovač.

Radnici tvrde da su se, među ostalima, obratili Nadzornom odboru i Upravi “Vitezita”, te Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, a novo prosvjedno okupljanje najavili su za sutra, ispred zgrade općine Vitez.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh