BiH

Dodik i Džaferović u Tirani: BiH opredijeljena za nastavak EU integracija

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sudjeluju na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa u Tirani, Republika Albanija.

No image - Haber.ba

Zemlja domaćin ovogodišnjeg susreta lidera je Republika Albanija, a na sastanku su sudjelovali i lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, te čelnici inicijative Hrvatska i Slovenija, prenose “Vijesti“.

Posebni gosti ovogodišnjeg susreta su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i pregovore o proširenju Federica Mogherini i predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Glavne teme ovogodišnjeg susreta lidera je kontinuirana uloga Brdo – Brijuni procesa u jačanju regionalne suradnje na najvećoj političkoj razini, te potvrda evropske perspektive zemalja Jugoistočne Europe. Proces proširenja Evropske unije ostaje strateški uslov za jačanje mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji, kao i potreba za daljnjom provedbom reformi u ključnim oblastima.

Predsjedatelj Dodik je u svom obraćanju na plenarnom sastanku lidera ponovio opredjeljenje za nastavak evropskog puta, za koji u Bosni i Herecgovini postoji koncenzus svih relevatnih političkih lidera.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u liderima Brdo – Brijuni procesa ponovio značaj regionalne suradnje, te naglasio značaj evropskog puta zemlje i nastavka reformskih procesa i ispunjenja nužnih uslova za dobijanje kandidatskog statusa.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je nazočio izaslanik Branimir Jukić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh