BiH

Objavljen poziv za prijave za hadž – evo koja je cijena i do kada je rok

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini objavio je poziv za prijave za odlazak na hadž 2019. godine.

No image - Haber.ba

Direktor Ureda muderris Nezim ef. Halilović je “Feni” pojasnio da je za muslimane iz BiH odobrena kvota od 2.200 hadžija.

Naša su očekivanja, da će, kao i protekle četiri godine, biti prijavljeno oko 1.680 hadžija“, rekao je on.

Cijena odlaska na hadž je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu i iznosi 8.150 KM.

Muderris je podsjetio da je dodatna taksa od 950 KM za hadžije koji su obavili hadž u protekle dvije godine, odnosno u 2017. i 2018.godine.

Planirani odlazak iz Sarajeva za Medinu je od 29. jula do 4. augusta ove godine, a povratak iz Džede za Sarajevo od 17. do 23. augusta. Rok za prijave je 20. maj, a prijaviti se mogu samo osobe sa bh. pasošem.

Hadždž je jedan od stubova islama i stroga peta islamska obaveza (farz) svakom imućnom i zdravom muslimanu i muslimanki. Naređen je 9. godine. U Kur’anu se kaže: “hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti” (Alu Imran, 97.).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh